Architectuur in Europa

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


NB: Deze pagina maakt deel uit van de Historie van de NORA en kan verouderde informatie bevatten!'



Europese architectuur[bewerken]

ISA is het programma van de Europese Commissie voor “Interoperability Solutions for European Public Administrations”. De beleidskaders EU2020 Strategy, en Digital Single Market, geven prioriteit aan interoperabiliteit. ISA wil meer zichtbaarheid voor bouwstenen en harmonisatie. Het eerdere beleidskader, de Digital Agenda for Europe, heeft belangrijke actielijnen voor NORA: actielijn 89: Member States to make eGovernment services fully interoperable en actielijn 26: Member States to implement European Interoperability Framework. Hiervoor heeft ISA de European Interoperability Strategy (EIS) en het European Interoperability Framework (EIF) 2.0 gemaakt. EIF is de Europese referentie-architectuur met onder andere principes, een vocabulaire, protocollen en voorbeelden. NORA versie 3.0 is in lijn met EIF 2.0 en werkt als Nederlandse doorvertaling[1][2]

Naast het globale ISA programma, zijn er voor verschillende domeinen, losstaande Europese programma's actief met een relatie tot architectuur. Het beeld bestaat dat deze vaak een centralistische opzet hebben[3]. Het Forum Standaardisatie presenteert jaarlijks een internationale verkenning op het gebied van standaardisatie en interoperabiliteit.

Pilot Europese Commissie: project eSENS[bewerken]

De Europese Commissie heeft diverse pilots geïnitieerd om de interoperabiliteit tussen Europese lidstaten te bevorderen. Het project e-SENS (Electronic Simple European Networked Services) staat voor een nieuwe aanpak in de publieke dienstverlening. In 2016 wordt gekeken naar de mogelijke verbindingen tussen de Nederlandse Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) en de ontwikkelingen in de Europese digitale infrastructuur met onder andere e-SENS.

Ontwikkelingen ISA[bewerken]

Het ISA programma van de Europese Commissie is bezig met doorontwikkeling van EIF in het project EIA (European Interoperability Architecture). Twee producten worden ontwikkeld:

  • EIRA European Interoperability Reference Architecture (EIRA), een doorontwikkeling van EIF 2.0, waarbij Europese regelgeving voor architecten wordt verduidelijkt. Dit bevat views op politieke context, juridica, organisatie, semantiek en techniek
  • EICart (European Interoperability Cartography), met een overzicht van herbruikbare bouwstenen conform ArchiMate[4]


In 2015 hanteert ISA vier programmaclusters:

  • Trusted information exchange
  • Interoperable architecture
  • ICT implications assessment
  • Best practise sharing

Nederland wordt in de ISA committee vertegenwoordigd door Guus Bronkhorst van het Ministerie van BZK, directie B&I (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; Burgerschap en Informatiebeleid). Daarnaast is Nederland vertegenwoordigd in de vier ISA werkgroepen:

  • Coordination Group (John Kootstra; john.kootstra@minbzk.nl)
  • Working group Interoperable architecture
  • Working group Spatial Information and Services
  • Working group Trusted information exchange (vertegenwoordiging vacant)

Het huidige ISA-programma loopt tot eind 2015. Voor de periode 2016-2020 heeft de Commissie met informele instemming van de lidstaten een voorstel gedaan voor een nieuw programma: "ISA2".

Het Forum Standaardisatie betrokken bij standaardisatie-trajecten in verschillende domeinen.

Referenties[bewerken]

  1. Fiche: Mededeling naar interoperabele Europese overheidsdiensten
  2. Bij het opstellen van EIF 2.0 is gekeken naar referentiearchitecturen van de lidstaten (“national interoperability frameworks”). National Interoperability Frameworks Observatory indexeert nationale interoperabiliteits-raamwerken. Laatste update op moment van schrijven: augustus 2009.
  3. Verslag NORA internationale workshop, 21 maart 2014 (PDF, 100 kB)
  4. EC ISA presentatie over IOP (PDF)