Expertgroep Digitale identificatie en authenticatie/2019-03-18

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken

Bijeenkomst van Expertgroep Digitale identificatie en authenticatie op maandag 18 maart 2019, 14-17u, locatie: DNB, Westeinde 1, 1017 ZN te Amsterdam.
Doel: Het wat en waarom van Digitale Identificatie en Authenticatie in kaart brengen, opdat we breed gedeelde kennis en beelden krijgen en daarmee onze vraagstukken beter en geprioriteerd kunnen uitwerken om tot gedeelde architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. oplossingen te komen.
Doelgroep: architecten en collega’s uit de publieke sector actief betrokken op thema authenticatieHet aantonen dat degene die zich identificeert ook daadwerkelijk degene is die zich als zodanig voorgeeft: ben je het ook echt? Authenticatie noemt men ook wel verificatie van de identiteit. en identificatieHet bekend maken van de identiteit van personen, organisaties of IT-voorzieningen. .
Inhoud

Agenda

Welkom en voorstelrondje (15 min)

Ewoud van Bentem zal de deelnemers kort meenemen in de architectuurwerkelijkheid bij DNB, te Amsterdam

Bouwstenen van Identiteitenbeheer (45 min)

De vorige bijeenkomst hebben we vastgesteld dat het architecten zou helpen als bepaalde basis-informatie over de generieke bouwstenen on-line beschikbaar komt, met name het volgende:

 • Waar op het internet is de bouwsteen beschreven?
 • Welke functionaliteiten heeft die bouwsteen?
 • Welke relaties heeft de bouwsteen met andere bouwstenen?
 • Waar, of via wie, is de Solution Architectuur ervan beschikbaar?

Jan Nieuwstad laat ons zien waar deze basis-informatie te vinden is van de bouwstenen voor het Identiteitenbeheer van natuurlijke personen, te weten:

 1. BSN
 2. Beheervoorziening BSN
 3. BSN-koppelregister
 4. PKI-Overheid / identificatiecertificaat, versleutelcertificaat en handtekeningcertificaat
 5. RIN
 6. Beheervoorziening RIN

Break (10 min)

Identiteitenbeheer en NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur vijflaagsmodel (45 min)

De vorige keer is afgesproken dat we de bouwstenen een plekje geven in de beschrijvingen van de onderwerpen van IAMIdentity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten.. Bob te Riele en Eric Brouwer hebben dat uitgeprobeerd met een beschrijving van Identiteitenbeheer volgens het NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur vijflaagsmodel en lichten hun resultaten vandaag aan jullie toe en vragen daar jullie reflectie op.

Break (10 min)

Een andere invalshoek Identiteitenbeheer (45 min)

Ben Binnendijk en Menno Stigter hebben een andere aanvliegroute uitgeprobeerd en zijn vanuit de beschrijving van een bouwsteen de relatie gaan leggen met het kader IAMIdentity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten.. Ze lichten hun resultaten vandaag aan jullie toe en vragen daar jullie reflectie op.

Volgende bijeenkomsten (5 min)

 • bij wie kunnen we dan terecht?
 • en welke resultaten bespreken we dan?

Afsluiting (5 min)Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen