FDS Technische functies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.
Terug naar FDS Basis concept

Waarom technische stelselfuncties?[bewerken]

Voor een goede werking van het stelsel onderkennen we een beperkte set aan technische stelselfuncties. Deze functies zorgen ervoor dat gebruikers het stelsel als een geheel ervaren en dat ze het data-aanbod in FDS zo eenvoudig mogelijk kunnen gebruiken. De technische functies worden bij voorkeur decentraal ingevuld op basis van afspraken, standaarden en/of voorzieningen, waarbij het uitgangspunt 'Afspraken boven standaarden boven voorzieningen' uiteraard van toepassing is.

De technische stelselfuncties zijn in de onderstaande figuur afgebeeld.

Technische Stelselfuncties FDS.png

Catalogusfunctie[bewerken]

De catalogusfunctie voorziet enerzijds in de mogelijkheid om metadata als zelfbeschrijving in te brengen en/of te muteren en anderzijds om metadata te ontsluiten voor geïnteresseerden o.b.v. zoekmechanismen.

De catalogusfunctie bestaat zoveel als mogelijk uit decentrale functionaliteit op basis van afspraken en standaarden (i.c. de DCAT-standaard, zie toepassingsprofiel data.overheid.nl. Waar nodig worden centrale voorzieningen ontwikkeld.

Notificatiefunctie[bewerken]

Deze functie moet de mogelijkheid bieden om als data-afnemer geattendeerd te worden op bepaalde gebeurtenissen bij een data-aanbieder die gevolgen (kunnen) hebben voor de bedrijfsprocessen en dienstverlening van de betreffende data-afnemer.

Een goede notificatiefunctie is essentieel voor succesvol implementeren van het principe 'Data bij de bron'. Als vitale data door een andere partij (de bronhouder) wordt beheerd, heeft een gebruikende organisatie niet langer zicht op de mutaties die relevant zijn voor het eigen bedrijfsproces. Denk bijvoorbeeld aan de verhuizing van een persoon. Voor veel organisaties die het betreffende persoonsgegeven gebruiken, is dit zeer relevant. De notificatiefunctie is de waarborg voor het zicht op dergelijke gebeurtenissen bij de gebruikende organisaties.

Ook bij deze functie zal het in beginsel gaan om een standaard en niet om een centrale voorziening.

Terugmeld functie[bewerken]

Voor het Federatief Datastelsel is kwaliteit een belangrijk criterium bij aansluiting van data-aanbieders en databronnen. Een adequate functie voor terugmelden van vermeende onjuistheden in databronnen is van hoog belang om kwaliteit van stelseldata te kunnen waarborgen.

Ook bij deze functie zal het in beginsel gaan om een standaard en niet om een centrale voorziening.

Verantwoordingsfunctie[bewerken]

Deze functie moet inzicht bieden in gerealiseerde en geautoriseerde koppelingen. Het is een technische sub-functie van de poortwachtersfunctie.

Beveiligings- en verantwoordingsfunctie[bewerken]

Bij deze functie gaat het om identificatie, authenticatie en logging als basis voor verantwoording van datagebruik in relatie tot de wettelijke en specifiek afgesproken grondslagen. Het is eveneens een technische sub-functie van de poortwachtersfunctie.