Multiproblematiek

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is een concept. Reacties via nora@ictu.nl of tekstvoorstellen in de wiki zijn welkom.

Deze opzet is gemaakt ter voorbereiding op de uitwerking die gepland staat bij de doorontwikkeling van de NORA in 2024.

Als eerste stap wordt een overzicht opgenomen van de websites en projecten met aandacht voor samenloop van dienstverlening (een meer positieve verwoording i.r.t. multiproblematiek). Daarna is van belang dat duidelijk wordt welke architectuur bijdraagt aan een oplossing voor de multiproblematiek.

Bij vragen, of als je hieraan wilt meewerken, kan je contact opnemen met NORA Beheer: nora@ictu.nl


= = = = 1e opzet = = = =[bewerken]

Onder Multiproblematiek verstaan we de situatie dat iemand te maken krijgt met een samenloop van Levensgebeurtenissen die ingrijpend zijn en mogelijk ook traumatiserend.

Multiproblematiek is van belang omdat het ingrijpende situaties betreft voor mensen. Het vraagt doorgaans erg veel begeleiding en tijd om de mensen die het overkomt weer op een voor hen prettig en goed levenspad te brengen.
De gedachte is dat door pro-actieve en slim gebundelde overheidsdienstverlening het mogelijk is om diverse situaties van multiproblematiek te voorkomen, dan wel de impact ervan te beperken. De vraag is dan: met welk ontwerp c.q. architectuur is dat te realiseren?


Op welke websites is informatie over multiproblematiek beschikbaar?[bewerken]

In de wiki's van de NORA Familie wordt informatie opgenomen die relevant is voor de architectuur van de overheidsdienstverlening. Die informatie kan echter ook al op andere websites beschikbaar zijn. In zo'n geval verwijzen we naar die websites en geven we met een korte toelichting aan hoe we met die informatie omgaan. Zo hebben de websites Overheid.nl, Rijksoverheid.nl en DigitaleOverheid.nl vaak al informatie over de maatschappelijke aspecten van een onderwerpen (het WAT en WAAROM) en kunnen we in de NORA en de familieleden ons richten op de uitwerking ervan (het HOE).
Voor de multiproblematiek hebben we een eerste zoektocht naar websites gedaan waaruit het volgende beeld is ontstaan:

Op Overheid.nl is geen enkel resultaat gevonden in de Landelijke W&R via het trefwoord "multiproblematiek".

Op Rijksoverheid.nl zijn diverse (Kamer)stukken te vinden over mutiproblematiek. Hoe die stukken met elkaar samenhangen (los van het feit dat ze allemaal gevonden worden via het trefwoord "multiproblematiek") is daar niet aangegeven.

Vanuit JenV is een schematische weergave gemaakt van hoe verschillende factoren elkaar kunnen beïnvloeden bij (de aanpak van) crimineel gedrag: systeemanalyse multiproblematiek.
Wellicht is die analyse ook te gebruiken voor de situaties zonder crimineel gedrag? En mogelijk kan dat schema dan worden gebruikt als samenhangend kader voor het doorgronden en aanpakken van de multiproblematiek?

De website Professionals voor Maatwerk Multiproblematiek van de Rijksoverheid is bedoeld om gemeenten en landelijke uitvoeringsorganisaties één ingang te bieden bij het Rijk om multiprobleemsituaties te kunnen doorbreken.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV), Movisie, het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut hebben de krachten gebundeld in het Platform Multiproblematiek. Daarmee willen ze professionals inspireren om breder samen te werken en betere, effectievere hulp te bieden aan mensen met complexe en meervoudige problemen die zij op meerdere leefgebieden ervaren.

Het CVV heeft op haar website aanvullend nog een aantal handige [linkjes naar documenten en websites van de Rijksoverheid:

Op DigitaleOverheid.nl zijn via het trefwoord "multiproblematiek" slechts enkele voorbeelden gevonden waar multiproblematiek speelt: bij het CJIB i.r.t. incasso's van boetes en bij het Federatief Data Stelsel i.r.t. het gebruik van data om multiproblematiek op te sporen.

Een algemene, internationale aanpak van multiproblematiek is te vinden op Wikipedia: Sociotechnical system.

Er is ook een JenV-aanpak van multiproblematiek.

En een SWZ-aanpak van multiproblematiek

Daarnaast zijn er diverse private organisaties die diensten verlenen i.h.k.v. multiproblematiek, zoals Humanitas.

Maar, ...
Soms is een integrale aanpak niet de gehele oplossing: Willen mensen met multiproblematiek wel integrale ondersteuning?


Vanuit welke programma's en projecten wordt multiproblematiek uitgewerkt?[bewerken]

Het is niet bekend welke landelijke programma's zich momenteel specifiek richten op de aanpak van multiproblematiek.

Wel is bekend dat Arre Zuurmond (Regeringscommissaris Informatiehuishouding) en Marco Pastors (directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid) zich persoonlijk inzetten om de multiproblematiek aan te pakken.

Het idee is om vanuit het programma NORA te onderzoeken met welke architectuur(principes) het aanpakken van deze multiproblematiek te ondersteunen is. Dat wordt nagegaan aan de hand van het Vijflaagsmodel en vragen als:

  1. Welke specifieke W&R en afspraken zijn landelijk bepaald voor de aanpak van multiproblematiek?
  2. Welke overheidsorganisaties hebben initiatief genomen bij die aanpak?
  3. Wat zien zij als de grootste knelpunten c.q. vraagstukken darbij?
  4. Welke combinaties van overheidsdiensten komen vaak voor bij multiproblematiek?
  5. Welke relaties vallen daarbij op met private diensten?
  6. Wat is de relatie met TIOH-diensten waarbij gevolg-boetes en -incasso’s door de overheid worden gestart (zie o.a. multiproblematiek en het CJIB)?
  7. In hoeverre helpt het architectuurprincipe NAP04 Bundel diensten om de vraagstukken rond multiproblematiek op te lossen?
  8. Wat is aanvullend nodig qua architectuur(principes)?