Sandbox:beschrijvingen elementen en relatie grote verhaal

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.

Deze sandbox is bedoeld als tijdelijke opslagplaats voor teksten die de elementen in de NORA in gewone taal (en voor een gewoon publiek) beschrijven en de relatie met het Grote Verhaal en het Basisconcept van Dienstverlening proberen aan te geven.

Versie Wendy[bewerken]

Per elementtype antwoord op drie vragen:

  1. Wat is het?
  2. Waarom hebben we het in NORA opgenomen?
  3. Wat is de relatie met het Grote Verhaal / Basisconcept van Dienstverlening?

Kernwaarden van Dienstverlening[bewerken]

Op de beschrijving niets aan te merken. Mooi en duidelijk uitgelegd wat Kernwaarden in het algemeen zijn en wat die inhouden voor de NORA specifiek. (Aan Beheer:1 vraag op de betreffende overlegpagina gesteld).

Kwaliteitsdoelen[bewerken]

De kwaliteitswensen van de van de samenleving, dus burgers en bedrijven, die te maken hebben met een (digitale) overheid zijn in de NORA vertaald naar Kwaliteitsdoelen, die voortkomen uit de Kernwaarden van Dienstverlening.

De Kwaliteitsdoelen, zoals gebruikt in de NORA, zorgen er dus voor dat de kwaliteitswensen van de samenleving worden bereikt. Architecten die ervoor moeten zorgen dat deze doelen in hun architectuur wordt ingebouwd, doen dit met behulp van de Architectuurprincipes.

Hoe breder en op dezelfde manier wordt gewerkt, hoe makkelijker het is om de samenleving één duidelijke (digitale) overheid aan te bieden.

Architectuurprincipes[bewerken]

Elk Architectuurprincipe draagt bij aan het bereiken van een of meer van de Kwaliteitsdoelen die zijn afgeleid van de Kernwaarden van Dienstverlening.


De Kernwaarden van Dienstverlening, Kwaliteitsdoelen en de Architectuurprincipes maken de cirkel telkens (in dit geval de driehoek) rond.(Aan beheer: dit heb ik even als 'samenvatting' genoemd om de samenhang nogmaals te verduidelijken en te benadrukken. Mooier zou zij om dit te omkaderen of zo, maar ik heb (nog) niet uitgevogeld hoe ik dat kan doen. Was gewoon een idee-tje...)

Beleidskaders[bewerken]

Beleidskaders komen voort uit goedgekeurde Nationale en Europese overheidsbeleidsdocumenten. Die kunnen gaan over wet- en regelgeving, maak het kunnen ook bestuursakkoorden of Kamerstukken zijn. De NORA zorgt ervoor dat deze kaders worden vertaald naar architectuurprincipes die een architect nodig kan gebruiken om een overheidsdienst te kunnen ontwerpen.

De NORA helpt de architect en diens organisatie door mee te denken over welke architectuurprincipes het beste past bij het ontwikkelingen van een bepaalde dienst.

De dienst wordt hiermee een onderdeel van het Dienstverleningsconcept zoals de NORA dat voor ogen heeft: de maatschappelijke doelen die de burger moeten dienen staan voorop.

PSA (Project Startarchitectuur)[bewerken]

Een PSA wordt tijdens voorbereidingsfase van een project opgesteld. Als alle partijen hebben ingestemd met het eindresultaat vormt dit document het uitgangspunt waarmee alle partijen aan de slag gaan. Mochten er veranderingen tijdens het project optreden, dan kan het document worden aangepast. Een PSA wordt gebruikt binnen projecten waarin ICT een rol speelt.

De NORA biedt de PSA aan aan haar architecten als handleiding aan het begin van een project. Het helpt de architecten en de betrokken partijen om een duidelijke einddoel te beschrijven en veranderingen en problemen die zich voordoen tijdens het project makkelijker gezamenlijk aan te passen en op te lossen.

Een duidelijke PSA geeft richting aan het proces tijdens het uitvoeren van het project. Het raakt hiermee 2 doelen: het proces ondersteunen en als beschrijving dienen van het einddoel van het project. De kwaliteit van de ICT-gedeelte binnen het project, dat altijd deel uitmaakt van het NORA Dienstverleningsconcept, is hiermee voor een groot deel vastgelegd.

(Open) Standaarden[bewerken]

De NORA beschrijft een standaard als: "Een (elektronisch) document dat beschrijft hoe materialen, producten, diensten, technologieën, taken, processen en systemen ontwikkeld en beheerd moeten worden”. De standaarden en het beheer ervan worden in de organisatie zelf of via een erkende standaardisatie-organisatie - zoals de ISO of de NEN – vastgelegd.

Door het gebruik van (open) standaarden binnen de overheid wordt de gegevensuitwisseling tussen organisaties eenvoudiger. Dit stimuleert de samenwerking tussen de organisaties, wat hen en de burgers ten goede komt.

De NORA ondersteunt organisaties – en daarmee dus ook de burgers – in het vinden en toepassen van de juiste standaarden die voor hen van belang zijn.

Voorzieningen[bewerken]

In de NORA wordt met Voorzieningen bedoeld: de maatregelen die gewoonlijk worden gebruikt binnen een bepaalde omgeving (aan beheer:ik heb hier te term 'standaard oplossingen' verwijderd, omdat NORA ook 'standaarden' heeft als elementtype en daarom deze term in dit stuk - en misschien ook in andere teksten binnen de NORA- verwarrend kan zijn). Die omgeving kan klein of groot zijn, bijvoorbeeld (een groep van) een organisatie, een keten, een domein of een land. Er bestaan ook algemene voorzieningen.

De algemene voorzieningen die zijn opgezet binnen de NORA kunnen worden hergebruikt voor andere diensten. Omdat (sommige) voorzieningen (kunnen) worden doorontwikkeld, is het handig om de voorzieningen in de NORA te delen. Zo blijft iedereen op de hoogte en is het gebruik van de laatst bijgewerkte versie zo goed als mogelijk zeker.

Binnen de Voorzieningen zijn ook Bouwstenen opgenomen die de Voorzieningen ondersteunen (de naam Bouwstenen zegt dat al). Samen vormen zij een belangrijke fundering voor de NORA.

Bouwstenen[bewerken]

In de NORA zijn de bouwstenen onmisbaar voor het opbouwen van de infrastructuur van de e-overheid. In het algemeen worden bouwstenen in de NORA beschreven als een systeem, product, standaard of een samenstelling van afspraken.

De bouwstenen zijn opgenomen in de NORA zodat deze hergebruikt kunnen worden. Op die manier hoeven de verschillende overheden niet dezelfde bouwstenen te bedenken.

Door gebruik te maken van dezelfde bouwstenen wordt er overheids-breed meer eenheid bereikt. Voor de gebruiker is dit wel zo overzichtelijk.

Domeinen[bewerken]

NORA sluit zo veel als mogelijk aan op de domeinen binnen de Rijksoverheid

Nog niet alle onderwerpen zijn aan elkaar verbonden, de NORA biedt de mogelijkheid aan gebruikers om aan te vullen en of discussies aan te gaan. Sommige onderwerpen kunnen binnen 2 domeinen vallen (denk bijvoorbeeld aan 'afval', dat zowel onder leefomgeving als onder milieu valt).

Door de dienstverlening van de Rijksoverheid en het dienstverleningsconcept van de NORA zoveel als mogelijk bij elkaar te laten aansluiten, is er een duidelijk structuur voor de gebruiker (architect en/of projectleider) én daarmee voor burgers en bedrijven.

Thema's[bewerken]

De thema’s in de NORA sluiten nauw aan op de architectuur in de publieke sector. Deze thema's worden vastgesteld op basis van vragen van mensen die met de NORA werken of willen gaan werken. Sommige thema's hebben al een community achter zich staan. Voor andere thema's wordt hieraan nog gewerkt.

De NORA-thema's maken een belangrijk deel uit van de gehele NORA-community. Het is het deel van de NORA dat het meest in beweging is omdat het telkens worden aangepast. Door de thema's actueel te houden, blijven die optimaal werkzaam voor de gebruikers.

De thema's zijn nauw met elkaar verbonden en vormen het 'hart' van de NORA. Het dienstverleningsconcept is mede ontwikkeld op basis van die thema's. En andersom is ook het geval: de thema's zijn en worden afgeleid van het dienstverleningsconcept.

(Bindende) Afspraken[bewerken]

Afspraak is afspraak! Dus zo ook in de NORA. Dienstverlener en afnemer leggen de Bindende Afspraken vast over de levering van de dienst.

De Bindende Afspraken zijn de leidende kern van de NORA. Dit betekent dat alle organisaties in de publieke sector zich hieraan zouden moeten houden. Bindende afspraken zijn vastgelegd in de kwaliteitsdoelen en de architectuurprincipes (links nog toevoegen)

De Lijsten & Verwijzingen maken het gemakkelijker om de architectuurprincipes in de praktijk toe te passen.

(Aan beheerteam NORA: Informatie hierboven overgenomen vanuit de pagina's Bindende afspraken en Afspraken vastgelegd)

Begrippenkader (Aan beheerteam NORA: pagina Begrippen bestaat niet in de huidige NORA)[bewerken]

Het NORA-begrippenkader gaat over de architectuur-begrippen die op dezelfde wijze de architectuur van de Nederlandse overheid beschrijft. Het is belangrijk dat de betekenis van die begrippen is goedgekeurd door alle partijen die van die begrippen gebruik maken, omdat dan die begrippen zo veel mogelijk in de architectuur kunnen worden gebruikt. De beschrijving van de begrippen zijn vaak al bestaand en worden overgenomen door NORA. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan beschrijvingen vanuit de Nederlandse wet- en regelgeving. Soms zijn er meerdere beschrijvingen van een begrip. In dat geval meldt NORA de verschillen tussen die meerdere beschrijvingen.

De begrippen zoals die in de NORA staan kunnen goed worden hergebruikt. NORA kan daarom de bron zijn van alle architectuur-begrippen. Begrippen die niet zijn vastgesteld, krijgen een door NORA gemaakte beschrijving. Andere architecturen kunnen iets aan deze beschrijvingen toevoegen.

Alle begrippen en beschrijvingen daarvan vind je in de NORA. Er kan altijd een begrip of beschrijving worden toegevoegd. Zo is er een duidelijk lijst van begrippen die voor alle architecturen bruikbaar is.

Bronnen[bewerken]

De NORA maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande informatie - relevant is voor enterprise-architectuur van de overheid - die vanuit de plek van herkomst wordt beheerd. Deze bronnen worden gebruikt in de principes en het begrippenkader van de NORA.

Door deze werkwijze blijft deze informatie binnen de NORA actueel. Voor elke bron geldt, dat er periodiek wordt gecheckt op inhoudelijke veranderingen en wat dat betekent voor NORA en haar gebruikers. De NORA dankt haar bestaansrecht grotendeels aan deze bronnen.

Met het verzamelen en actueel houden van deze voor de enterprise-architectuur van de overheid noodzakelijke bronnen biedt de NORA één duidelijk plek waar de informatie snel gevonden kan worden.