Statement software voor data op het web community

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


NB: Deze pagina maakt deel uit van de Historie van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en kan verouderde informatie bevatten!
Vlag van Groot-Brittannië
English version

Ambitie

De hoeveelheid beschikbare gegevens op het web groeit elke dag. De software voor data op het web community staat voor publicatie van gegevens op het web, zodanig dat iedere potentiële gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem gemakkelijk en direct toegang tot gegevens heeft. Daardoor wordt de waarde van gegevens maximaal benut. Er is een groot aantal goede ideeën en initiatieven om deze gegevens beschikbaar te stellen. Bundeling van deze ideeën en initiatieven leidt tot een drastische verbetering van de manier waarop de beschikbare gegevens worden gebruikt.

Doelstelling

De community wil deze ambities realiseren door:

  1. Ondersteuning, bevordering en levering van actieve bijdragen aan de ontwikkeling van software om data op het web te beheren, te publiceren en te visualiseren;
  2. Verbetering van het gebruiksgemak en de waarde van de software door het opbouwen en onderhouden van een community van potentiële gebruikers;
  3. Ondersteuning, bevordering en levering van actieve bijdragen aan de openheid van de software, het gebruiksgemak en de waarde voor potentiële gebruikers.

Community

De community is een open platform voor samenwerking. Iedereen die bijdraagt aan de community en de doelstellingen en ambitie ondersteunt, is welkom. De community richt zich zowel op individuen als op organisaties. Dat kunnen overheids- en commerciële organisaties zijn. De community is een samenwerkingsverband zonder eigen juridische status. Voor bepaalde concepten en ideeën bestaan al communities, zoals de API community, de Linked Data community en bestaande W3C community groups. De software voor data op het web community stimuleert deelname aan deze bestaande communities in samenhang met deelname aan de software voor data op het web community. De focus van de community ligt op het creëren van software voor het publiceren van data op het web, waarbij kennis met andere communities actief wordt gedeeld.

Resultaten

Primaire focus van de gemeenschap is het creëren van software. Dit staat centraal bij het delen van kennis en de community bijeenkomsten. Doneren van software aan de community wordt aangemoedigd. De community wil een "veilige haven" zijn voor software en de makers daarvan. Het eigendom van de software blijft bij de eigenaars, maar overdracht van eigendom aan de community is ook mogelijk. De community staat open source licenties voor om hergebruik te bevorderen en de verdere ontwikkeling door en voor de community mogelijk maken.

Deel 2

reglement software voor data op het web community