Verhalen vertellen bij het kampvuur (startsessie)

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo NORA Gebruikersweek

Bijeenkomst op woensdag 26 mei 2021, 13:00 - 14:30 uur, locatie: MS teams + Miro.
Doel: Een concrete anekdote die je wilt gebruiken in je werk uitbouwen tot een krachtig verhaal dat bij je publiek blijft hangen.
Doelgroep: Architecten uit de publieke sector
Contactpersoon: Wendy Pragt, wendy.pragt@ictu.nl .




Verslag & vervolg

De story telling workshop was niet druk bezocht, maar daarom niet minder waardevol voor de deelnemers. Door elkaar goed te bevragen en steeds aan de verhalenverteller terug te geven wat het verhaal met de luisteraar deed hielpen we elkaar op weg naar een succesvol verhaal. Een metafoor kan voor ons goed herkenbaar zijn, maar sluit het ook aan bij de leefwereld van de doelgroep? Werden we direct het verhaal ingezogen, of duurde dat even? Waarom?

Tussen de sessies in zijn de verhalen herschreven. Wendy schreef bovendien voor elke deelnemer ook een verhaal op basis van de doelen en boodschap die in de eerste sessie waren bepaald. Dat bleek goed te helpen om het eigen verhaal helderder te krijgen en het vanuit een ander perspectief te bekijken.

Omdat de behoefte aan goede storytelling bij architecten wel aanwezig lijkt beschouwen we deze sessie als pilot: later dit jaar of volgend jaar willen we opnieuw een workshop organiseren, waarbij we de datum en tijd met een datumprikker bepalen. Hopelijk kunnen zo meer architecten deelnemen.

De NORA community managers hebben tijdens de sessies bovendien ook zelf een verhaal geschreven om mensen op te roepen actief deel te nemen aan de communities (in twee versies), dat we ergens het komende jaar gaan inzetten. Wordt vervolgd kortom!

Oorspronkelijke info sessie

N.B. Deze workshop heeft twee delen, het tweede deel is op 3 juni!

Het verhaal als gereedschap voor de architect

Als je wilt dat mensen hun gedrag aanpassen kan een krachtig verhaal een vlijmscherp gereedschap zijn:

  • Een horrorverhaal van wat er bij anderen is fout gegaan zet je op scherp om dat bij jullie niet te laten gebeuren (daarom moest ik dus altijd mijn papieren in een ondoorzichtig mapje stoppen);
  • Een belangrijke les of voornemen wordt concreet in een makkelijk te onthouden voorbeeld (denk aan de paarse krokodil);
  • Een succesverhaal kan je over de drempel trekken om iets nieuws te proberen (het kan dus echt!);
  • Een persoonlijke anekdote kan de ander over zijn wantrouwen heen helpen omdat hij je als mens leert kennen;
  • Een gedeeld verhaal kan het begin zijn van een gedeelde visie en toekomst.

We kennen allemaal wel mensen die meesters zijn in het vertellen van verhalen. En daar scharen we onszelf niet altijd onder.

Je verhaal bewust verbeteren en gericht inzetten

Maar je hoeft geen meester te zijn om te beginnen met storytelling: als je er goed op let, zul je merken dat je in gesprekken met anderen continu verhalen vertelt of naar verhalen luistert. Dat doen we onbewust, vanuit onze eigen menselijke behoefte om contact te leggen, te delen wat ons overkomt en elkaar te vermaken.

Maar je kunt het ook bewust doen, met een concreet (professioneel) doel voor ogen. Zoals je een belangrijk gesprek niet helemaal spontaan voert, maar het eerst goed voorbereidt, verdient ook een belangrijk verhaal een goede voorbereiding. Zodat je geen meesterverteller hoeft te zijn om mensen te raken met je boodschap.

Wat gaan we deze sessies doen?

Onder begeleiding van Wendy Pragt, naast community manager bij NORA ook schrijfster van andermans levensverhaal, gaan we samen aan de slag met onze eigen verhalen. Met tips & tricks, maar vooral door goed te leren luisteren en elkaar terug te geven wat een verhaal (nog niet) met ons doet. Vóór de eerste sessie bepaal je welk verhaal je wilt vertellen: wat is je doel, je doelgroep(en), wat gebeurt er in het verhaal? In de eerste sessie vertel je je verhaal en haalt feedback op voor een verbeterde versie. Tussen de sessies in kun je de feedback verwerken en in de laatste sessie brengen we het nog een keer naar een hoger plan.

Wat voor verhalen zijn geschikt voor deze sessie?

Alle verhalen die:

  • in ca 5 minuten te vertellen zijn (geen hele levensverhalen);
  • je wilt inzetten in je werk als architect.

Inschrijven en aanleveren van verhalen

Deze workshop werkt het beste met 6 à 8 deelnemers, dus schrijf je z.s.m. in als je wilt meedoen. We vragen je om bij je inschrijving vast de belangrijkste elementen van je verhaal toe te voegen, zodat Wendy de sessie goed kan voorbereiden.