CSS

Uit NORA Online
Versie door GerbenWulff2 (overleg | bijdragen) op 24 nov 2022 om 14:14 (Correctie hoofdletters - het lukt me op de een of andere manier niet om alles te corrigeren.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Onderdeel van
Lijsten & Verwijzingen
Contact
NORA Beheer
nora@ictu.nl
Status
Actueel
Status is afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie (Aanbevolen
Naam
CSS
ID
Type

Standaard

Versie
2.1
Wijzigingsdatum
Laag Vijflaagsmodel
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: CSS


Website opmaak
CSS maakt op een relatief eenvoudige wijze een uniforme opmaak van websites mogelijk.

CSS is een simpel mechanisme om opmaak (bijvoorbeeld lettertypes, kleuren, tussenruimtes) toe te voegen aan web pagina's. Met behulp van één stylesheet kunnen alle pagina's van een website uniform worden opgemaakt.

Conformiteitstest: W3C CSS Validator
  • Nut: Met CSS kan je een website op een uniforme manier vormgeven. Met de standaard CSS kan je vastleggen hoe alle pagina's van een website worden opgemaakt. CSS scheidt vorm van inhoud, zodat het heel makkelijk wordt om een website een andere (of alternatieve) vorm te geven zonder dat je de inhoud moet veranderen.
  • Werking: Met de standaard CSS kan je aangeven hoe tekst en afbeeldingen op een webpagina gepositioneerd wordt, welke lettertypen en kleuren gebruikt worden, en andere zaken die de opmaak van een pagina bepalen. CSS wordt gebruikt naast HTML om vorm te scheiden van inhoud. HTML beschrijft dus de inhoud van een webpagina, CSS beschrijft de vormgeving ervan. CSS maakt het gemakkelijk om de vormgeving van een website te actualiseren zonder dat je de HTML inhoud hoeft te veranderen.

CSS staat voor Cascading Style Sheets. Het woord cascading wijst erop dat je een set vormgevingsspecificaties (style sheets) op een website kan toepassen, die op elkaar bouwen. Een nieuwe style sheet kan elementen gebruiken van oudere style sheets, en en die ook herdefiniëren.

Alle belangrijke content management systemen (CMS) zoals Drupal, Typo3 en Wordpress, en ook frameworks zoals Bootstrap gebruiken CSS.

CSS is een specificatie van W3C. W3C gebruikt geen versienummers meer voor CSS, maar publiceert online snapshots waarin de laatste stabiele specificaties worden weergegeven. Nieuwere specificaties van CSS onderdelen zijn meestal compatibel met oudere versies van CSS.


Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied: Websites
  • Organisatorisch werkingsgebied:

Meer informatie

Gerelateerd

Webrichtlijnen

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen