Expertgroep Digitale Identificatie en authenticatie/2019-11-28: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(bestand bleek corrupt, kon niet geüpload)
(overzicht werkzaamheden)
 
(11 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 5: Regel 5:
|Datum=2019-11-28
|Datum=2019-11-28
|Tijd=14-17u
|Tijd=14-17u
|Locatie=ICTU
|Locatie=ICTU, Wilhelmina van Pruisenweg 104 Den Haag
|Nieuws=nee
|Nieuws=nee
}}
}}
== Afscheid van Menno Stigter ==
Menno heeft zich afgelopen jaar ongelofelijk ingezet voor het uitwerken van het thema IAM in de NORA. Voor diverse onderdelen heeft hij zijn uitgebreide kennis en ervaring gedeeld, opdat anderen daarop kunnen voortbouwen. De uitwerking van de [https://www.noraonline.nl/wiki/Identiteitenbeheer#Gezamenlijk_dienstverleningsproces processen voor Identiteitenbeheer in ArchiMate] is daar een voorbeeld van.
Door zijn ziekte moest hij de laatste tijd wat rustiger aan doen, maar hij is tot de laatste dagen doorgegaan met zijn werk.
Helaas is hij ons recent ontvallen.
== Verslag en actiepunten vorige keer ==
We hebben niet meer stilgestaan bij het [https://www.noraonline.nl/wiki/Expertgroep_Digitale_Identificatie_en_authenticatie/2019-10-15 verslag van vorige keer ]: openstaande punten zijn opgenomen in ons vervolgplan.
== Machtigen ==
Wim Geurts en Maaike de Laat van Logius lichten toe wat de stand van zaken is van de nieuwe Agile / Scrum aanpak van de door-ontwikkeling van voorzieningen bij Logius. Daarnaast geven zij meer diepgaand een toelichting op de ontwikkelingen t.a.v. het programma Machtigen en daarbij behorende voorzieningen, zie {{Bestand met info|Machtigen_voor_NORA_(003).pdf|presentatie}}.
== Wat staat ons nog allemaal te doen voor IAM ? ==
We zijn in 2018 aan de slag gegaan op basis van een 2-fasen plan: [https://www.noraonline.nl/images/noraonline/6/6c/Plan_van_aanpak_NORA_thema_Identificatie_en_Authenticatie_concept_12jan18.pdf Plan_van_aanpak_NORA_thema_IAM]<br />
De 1e fase is uitgevoerd en heeft een goed kader opgeleverd voor IAM, zie [https://www.noraonline.nl/wiki/Hoe_pas_je_Identity_%26_Access_Management_toe%3F Hoe_pas_je_Identity_&_Access_Management_toe]<br />
We hebben daarna akkoord gekregen voor de 2e fase en hebben diverse onderdelen van het kader uitgewerkt:
# Identiteitenbeheer (voor natuurlijke personen) en Identiteitenbeheer van bedrijven
# Authenticatie(middelen)beheer = Authenticatie in de praktijk, Impact eIDAS voor Nederland en Digitale authenticatie van natuurlijke personen
# Bevoegdhedenbeheer
# Machtigen
# Toegang_verlenen
Door Marijke en Eric is een overzicht gemaakt van de nog openstaande punten van IAM (zie {{Bestand met info|stand van zaken IAM dd 27 november 2019.pdf|stand van zaken IAM dd 27 november 2019}})
Deze zullen we het komende jaar gaan oppakken: in onze maandelijkse bijeenkomsten gaan we telkens een paar uur met elkaar "aan de slag".
== Volgende bijeenkomst ==
Deze is inmiddels gepland op 23 januari 2020.

Huidige versie van 16 feb 2020 om 13:12


Bijeenkomst van Expertgroep IAM op donderdag 28 november 2019, 14-17u, locatie: ICTU, Wilhelmina van Pruisenweg 104 Den Haag.
Doel: Het wat en waarom van Digitale Identificatie en Authenticatie in kaart brengen, opdat we breed gedeelde kennis en beelden krijgen en daarmee onze vraagstukken beter en geprioriteerd kunnen uitwerken om tot gedeelde architectuur oplossingen te komen.
Doelgroep: architecten en collega’s uit de publieke sector actief betrokken op thema authenticatie en identificatie. .

Afscheid van Menno Stigter[bewerken]

Menno heeft zich afgelopen jaar ongelofelijk ingezet voor het uitwerken van het thema IAM in de NORA. Voor diverse onderdelen heeft hij zijn uitgebreide kennis en ervaring gedeeld, opdat anderen daarop kunnen voortbouwen. De uitwerking van de processen voor Identiteitenbeheer in ArchiMate is daar een voorbeeld van. Door zijn ziekte moest hij de laatste tijd wat rustiger aan doen, maar hij is tot de laatste dagen doorgegaan met zijn werk. Helaas is hij ons recent ontvallen.

Verslag en actiepunten vorige keer[bewerken]

We hebben niet meer stilgestaan bij het verslag van vorige keer : openstaande punten zijn opgenomen in ons vervolgplan.

Machtigen[bewerken]

Wim Geurts en Maaike de Laat van Logius lichten toe wat de stand van zaken is van de nieuwe Agile / Scrum aanpak van de door-ontwikkeling van voorzieningen bij Logius. Daarnaast geven zij meer diepgaand een toelichting op de ontwikkelingen t.a.v. het programma Machtigen en daarbij behorende voorzieningen, zie presentatie (PDF, 1,31 MB).

Wat staat ons nog allemaal te doen voor IAM ?[bewerken]

We zijn in 2018 aan de slag gegaan op basis van een 2-fasen plan: Plan_van_aanpak_NORA_thema_IAM

De 1e fase is uitgevoerd en heeft een goed kader opgeleverd voor IAM, zie Hoe_pas_je_Identity_&_Access_Management_toe

We hebben daarna akkoord gekregen voor de 2e fase en hebben diverse onderdelen van het kader uitgewerkt:

  1. Identiteitenbeheer (voor natuurlijke personen) en Identiteitenbeheer van bedrijven
  2. Authenticatie(middelen)beheer = Authenticatie in de praktijk, Impact eIDAS voor Nederland en Digitale authenticatie van natuurlijke personen
  3. Bevoegdhedenbeheer
  4. Machtigen
  5. Toegang_verlenen


Door Marijke en Eric is een overzicht gemaakt van de nog openstaande punten van IAM (zie stand van zaken IAM dd 27 november 2019 (PDF, 324 kB))

Deze zullen we het komende jaar gaan oppakken: in onze maandelijkse bijeenkomsten gaan we telkens een paar uur met elkaar "aan de slag".

Volgende bijeenkomst[bewerken]

Deze is inmiddels gepland op 23 januari 2020.