NORA Gebruikersdag 6 juni 2019

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 8 mei 2019 om 17:06 (alvast link naar uitnodiging toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is een concept. Reacties via nora@ictu.nl of tekstvoorstellen in de wiki zijn welkom.
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
→ Originele uitnodiging (PDF, 326 kB) (9-5-2019 verstuurd)

Wat en wanneer?[bewerken]

NORA en OCW nodigen je van harte uit voor de NORA Gebruikersdag van donderdagmiddag 6 juni. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is deze editie de gastheer. Onderwijs vormt de rode draad van het programma. De Gebruikersdag begint om 13:00 en eindigt met een paneldiscussie, gevolgd door een borrel.

Aanmelden[bewerken]

Meld je hier aan voor de Gebruikersdag

Het is niet nodig een Pleio-account aan te maken om je in te schrijven.

Programma[bewerken]

Deze NORA Gebruikersdag ziet het programma er iets anders uit: in plaats van op zichzelf staande themasessies bevat het programma drie tracks die de twee rondes zullen vullen.

Ook nieuw is dat we vóór de netwerkborrel een paneldiscussie hebben, waar vragen die een enkele sessie overstijgen gesteld kunnen worden aan een panel van inhoudelijk experts, onder wie de sprekers van de dag.

Voorafgaand aan de Gebruikersdag is er een bijeenkomst van de NORA Gebruikersraad.

Centrale opening: 13.00 - 13.30[bewerken]

Nadeem Taverne (voorzitter NORA Gebruikersraad) opent de dag en geeft het woord aan de CIO van onze gastheer, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Fons Dingelstad gaat in op het belang dat architectuur heeft voor het onderwijs.

Ronde 1: 13.45 - 14.45[bewerken]

Track 1: Semantisch gegevenslandschap als voorwaarde voor ketensamenwerking (ronde 1)[bewerken]

In deze ronde zijn er twee sprekers. Eerst spreekt Henk Nijstand (Kennisnet) over de visie op semantisch gegevenslandschap als voorwaarde voor ketensamenwerking. Vervolgens heeft Jacob Hop (saMBO-ICT) het over de ontwikkeling van het informatiemodel Instellingen en Opleidingen.
Doel: Kennis, visie en ervaringen delen over het opbouwen van een gedeeld semantisch landschap in ketens, met als casus de onderwijsketens.
Doelgroep: Iedereen die gegevens uitwisselt in ketens en/of werkt aan harmonisatie van gegevenslandschappen.

Track 2: HORA - werken onder architectuur binnen het hoger onderwijs (ronde 1)[bewerken]

Werken onder architectuur binnen het hoger onderwijs met ketenarchitectuur HORA (Spreker: Mark de Jong, Inholland).
Doel: Een kijkje in de keuken geven van de ketenarchitectuur binnen de domeinen van OCW, ter inspiratie en om van elkaar te leren.
Doelgroep: Iedereen van binnen en buiten de onderwijssector die betrokken is of wil zijn bij het opbouwen, doorontwikkelen en beheren van een ketenarchitectuur.

Track 3: Van NORA naar RANBA - adoptie van architectuurprincipes door De Nederlandsche Bank (ronde 1)[bewerken]

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar architectuurprincipes gebaseerd op de NORA. Deze principes dragen ertoe bij dat de ontwikkeling van DNB’s digitale dienstverlening wordt gebaseerd op kaders en afspraken die breed binnen de overheid gebruikt worden. In deze sessie gaan we in op de keuze voor de NORA, het implementatietraject dat is doorlopen, en het effectief gebruik van de architectuurprincipes bij DNB.
Doel: Kennisdeling hoe abstracte architectuurprincipes door zowel directie als medewerkers van een organisatie omarmd kunnen worden.
Doelgroep: Iedereen die zich bezig houdt of gaat houden met enterprise architectuur, of dat nu in je rolomschrijving terug te vinden is of niet.

Ronde 2: 15.00 - 16.00[bewerken]

Track 1: Het gegevenslandschap vanuit de perspectieven van DUO en SBB (ronde 2)[bewerken]

Tijdens deze ronde zijn er twee sprekers. Eerst tonen Gerald Grootroessink en Jaap van de Berg (DUO) het semantisch landschap vanuit het perspectief van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Daarna laat Sam Sevens (SBB) het semantisch landschap zien vanuit het perspectief van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.
Doel: Kennis, visie en ervaringen delen over het opbouwen van een gedeeld semantisch landschap, met als casus DUO en SBB.
Doelgroep: Iedereen die gegevens uitwisselt in ketens en/of werkt aan harmonisatie van gegevenslandschappen.

Track 2: Triple A (werken onder architectuur in het mbo) & architectuurscan / architectuurbacklog bij ROSA en DERA (ronde 2)[bewerken]

De sessie bestaat uit twee presentaties. Eerst vertelt Jacop Hop (saMBO-ICT) over werken onder architectuur in het middelbaar beroepsonderwijs met de referentiearchitectuur Triple A. Vervolgens spreekt Remco de Boer (ROSA/DERA) over een architectuurscan en architectuurbacklog bij sector referentiearchitecturen ROSA (onderwijs) en DERA (Erfgoed).
Doel: Een kijkje in de keuken geven van de referentiearchitecturen, onder andere binnen de domeinen van OCW, ter inspiratie en om van elkaar te leren.
Doelgroep: Iedereen van binnen en buiten de onderwijssector die betrokken is of wil zijn bij het opbouwen, doorontwikkelen en beheren van een ketenarchitectuur.

Track 3: Meetup rond enterprise architectuur (ronde 2)[bewerken]

Naar aanleiding van het verhaal vanuit de Nederlandsche Bank praten we over de manier waarop we zelf werken: wat herkennen we en waar verschilt de eigen praktijk fundamenteel? Hebben we behoefte aan meer kennisdeling als collega’s van verschillende organisaties en zo ja waarover dan? Wat zijn de dingen waar we trots op zijn, die we graag willen showen aan collega’s? En waar kunnen we wel wat hulp van anderen bij gebruiken?
Doel: Elkaar leren kennen, kennisbehoeften delen en kijken van wie je wat kunt leren.
Doelgroep: Iedereen die (mede) de rol van enterprise architect invult in de publieke sector.

De paneldiscussie: 16.15-17.00[bewerken]

Sommige vragen, opmerkingen en discussies zijn te breed voor een losse workshop, maar raken aan meerdere onderwerpen. En dat maakt ze vaak ook zo interessant, of zo urgent. Onze sprekers, aangevuld met een of twee andere, vormen een expertpanel en gaan in gesprek met het publiek, onder begeleiding van Nadeem Taverne (voorzitter NORA Gebruikersraad).

Netwerkborrel: 17.00[bewerken]

Na de paneldiscussie is er een borrel om gemoedelijk met elkaar na te praten en/of nog vragen te stellen.