Sandbox:Wat is zaakgericht werken?

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.


Inleiding[bewerken]

Zaakgericht werken is in eerste instantie uitgewerkt voor gebruik binnen organisaties en dan vooral voor dienstverlening aan burgers en bedrijven. Vervolgens is Zaakgericht werken ook toegepast in ketens. Deze pagina geeft het gehele Concept van Zaakgericht werken weer (binnen en over organisaties). Het is een introductie over Zaakgericht werken voor eenieder, die kennis wil maken met het Concept van Zaakgericht werken.

Wat is het?[bewerken]

Zaakgericht werken is een procesgeoriënteerde manier van werken. Zaakgericht werken levert statusinformatie over een zaak op (door een frame van statusovergangen over processen heen te leggen) en bundelt documenten via een proces tot een zaakdossier. Over het algemeen wordt er nu van uitgegaan dat Zaakgericht werken samen gaat met digitaal werken en digitale bij de zaak horende informatie.

Naast de procesoriëntatie is zaakgericht werken altijd gericht op het realiseren en leveren van een resultaat. Dat resultaat wordt geleverd aan een klant of in termen van dienstoriëntatie een dienstafnemer. Dat kan een burger of bedrijf zijn, maar ook een andere overheidsorganisatie (extern) of een interne dienstafnemer zoals een medewerker of een afdeling.

Zaakgericht werken gaat over het proces en het organiseren van de bijbehorende informatie, en niet of hooguit indirect over inhoud en inhoudelijke keuzes binnen het proces.


Zaakgericht werken is een manier van werken die zich richt op het goed en transparant afhandelen van ‘zaken.’ Een zaak is in dit verband een samenhangende hoeveelheid werk, met een duidelijke aanleiding en een duidelijk resultaat, waarvan kwaliteit en voortgang (doorlooptijd) inzichtelijk zijn en bewaakt worden.

Zaakgericht werken is toepasbaar op allerlei soorten processen: dienstverlenende, handhavende, beleids- en besluitvormingsprocessen. Een zaak start bij een gebeurtenis (zoals een aanvraag, verzoek of een constatering) en eindigt met het leveren van de gevraagde dienst, in de vorm van het resultaat van de zaak.

Het concept van zaakgericht werken legt een frame van statusovergangen over de processen heen. De status van een zaak is in te zien door een (eind)gebruiker. Plaatje ZGW NORA.jpg Deze afbeelding is ook uitgewerkt gericht op de WOO en op hoofd- en deelzaken: Plaatje ZGW NORA WOO.jpg Plaatje ZGW NORA Hoofd- en deelzaken.jpg