Sorteren en exporteren van data in tabellen op noraonline

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Datatabellen op noraonline.nl bieden verschillende mogelijkheden om te zoeken, sorteren, het aantal getoonde resultaten te wijzigen of data te exporteren.

Zoekopdrachten

Rechtsboven in de tabel staat een zoekvenster. Type hierin de term waar je naar op zoek bent en klik op enter. Alle resultaten worden met een gele markering getoond in de datatabel.

Sorteren

Je kunt elke kolom op alfabetische of numerieke volgorde zetten door op de twee driehoekjes naast de titel van de kolom te klikken. Eén keer klikken toont de lijst van A-Z en 0-9, twee keer klikken toont de lijst van Z-A en 9-0.

Aantal resultaten

Links bovenaan de tabel bevindt zich een venster waar je het aantal getoonde resultaten kunt kiezen. Het staat standaard op 10 om de pagina niet te lang te maken, maar je kunt er ook voor kiezen 20, 50 of 100 resultaten te tonen.

Exporteren

Rechtsboven de tabel bevindt zich een knop waarmee je de bestanden kunt exporteren. Kies voor één van de formats json, csv, rss en rdf en klik hierop. Het bestand wordt meteen gedownload naar je Downloads-folder op je computer. NB: als je een .csv file in excel opent gaat er bij sommige tabellen iets mis met de regeleinden doordat excel de csv-standaard niet correct implementeert. Open office varianten kunnen deze tabellen wel correct inlezen en weergeven.

Waarom zijn niet alle tabellen op noraonline datatabellen met deze functies?

Als er een tabel staat op noraonline geeft die bijna altijd de resultaten weer van een query, een zeer specifieke zoekactie. De maker van de query (vaak de schrijver van de pagina) bepaalt in de code hoe de resultaten weergegeven moeten worden, bijvoorbeeld als bullet point, als tabel of als datatabel. We noemen dat het format van de query.

Het format dat we hier beschrijven, de datatable, is nog niet zo oud. Oudere pagina's waarbij het nuttig is om een tabel direct te kunnen exporteren of er in te zoeken hebben soms nog een ouder format (broadtable of table). Wanneer we een pagina met een tabel actualiseren zullen we telkens overwegen om er een datatabel van te maken. Er zijn echter redenen om dat niet automatisch op alle pagina's te doen:

  • Naast een datatable kan niets komen te staan, ook geen navigatiemenu rechts. Dat betekent dat je op pagina's die beginnen met een datatabel ofwel alle navigatie mist, ofwel een navigatiemenu ziet op een schijnbaar lege pagina en omlaag moet scrollen naar de tabel. Dat is onwenselijk, we hebben bij de makers van de open source extensie de wens ingebracht om dit te kunnen veranderen.
  • Op dit moment staat het aantal weergegeven resultaten standaard op 20, en kun je dat niet aanpassen. Dat is onhandig wanneer je bijvoorbeeld 21 resultaten wilt tonen, of juist maar 10. De bruikbaarheid zou een stuk groter zijn als je dit als querymaker zelf zou kunnen bepalen.