Werkruimte talk:Koppeling architecturen in semantisch web

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Opzet[bewerken]

Alle objecten in deze wiki zijn middels de open standaard RDF te exporteren. Zie voor een handleiding: http://semantic-mediawiki.org/wiki/Help:RDF_export

In de dochter kunnen NORA-elementen (zoals principes en standaarden) 'geïmporteerd' worden als lokale elementen[1]. Zo kunnen bij voorbeeld principes lokaal opgeslagen worden, waarbij lokale duiding gegeven kan worden:

 • Comply or explain (eventueel per werkingsgebied, als de architectuur verschillende domeinen beslaat), met toelichting
 • Realiserende elementen of andere koppelingen naar de NORA-elementen

Op deze manier kan 'overerving' worden getoond in de NORA Familie. De beheerder van NORA kan vervolgens inzichtelijk hoe haar elementen lokaal gebruikt worden, zoals bij: dit overzicht principes ROSA uit NORA.

Zie de demo presentatie gegeven bij de Gebruikersraad NORA (PDF)

Koppelen van semantic mediawiki[bewerken]

Om bevragingen te kunnen doen vanuit de wiki van de dochter op NORA, en eigen versiebeheer te doen op overerving, is het nuttig om NORA-elementen te kopiëren in de eigen wiki.

In onderstaande voorbeeld wordt over 'dochterwiki' gesproken als de wiki die zelf publiceert en gerelateerd is aan NORA. Voor technisch gereed maken, het kennismodel van dochterwiki aanpassen en NORA laten 'ontvangen' van de relatiebeschrijvingen, moet het volgende gebeuren worden. In dit voorbeeld zijn n-op-m relaties mogelijk tussen NORA en de dochter. Als dit niet nodig is, kan eventueel een model gemaakt worden zonder subobjecten.

 1. de dochterwiki moet bij voorkeur Mediawiki versie 1.17 zijn, om 'subobjects' te kunnen gebruiken.
 2. de dochterwiki maakt templates en sjablonen.
  1. voor elk te importeren elementtype, wordt een sjabloon aangemaakt met elk een referentie naar een type subobject dat de duiding van het NORA-element geeft. De subobjecten kennen eigenschappen als: ##* gerelateerd NORA-object. (verwijzing) meest eenvoudige is om hier geen beperking aan de relaties op te leggen (dochter-elementtype X kan enkel aan NORA-elementtype Y)
   • type relatie (vaste lijst, waarvan de waarden vastgesteld zijn in NORA: 'Gerelateerd aan', 'realiseert', 'specialiseert', 'verbijzondert') (NB: in concept!)
   • toelichting op de relatie(tekstvlak)
 3. NORA Beheer wordt op de hoogte gebracht van de koppeling, en stelt bevraging in, bij voorbeeld bij elk element: "welke subobjecten van deze dochter verwijzen naar dit element? Welke eigenschappen heeft deze relatie? (parent/eigenlijke verwijzende element, relatietype en toelichting)"
 4. NORA kan eventuele extra 'views' maken, zoals: hoeveel relaties van deze dochter zijn er verbijzonderingen van NORA-principes?
 5. dochterwiki begint met inhoudelijke vulling: daadwerkelijk beschrijven van de relatie tot NORA. Indien deze beschrijvingen al op een andere manier gemaakt zijn (zoals naar lokale kopie van NORA), kan mogelijk geautomatiseerd deze beschrijving 'vertaald' worden naar de nieuwe methode.

Referenties[bewerken]

 1. In ROSA via het NORA dashboard

RFC 2022[bewerken]

Met RFC 2022 is een deel van de informatie op deze pagina verouderd. De pagina verwijst naar verschillende dochterarchitecturen. De relatie tussen de NORA en die dochterarchitectuur zal weer opnieuw beschreven moeten worden (deze paginas hebben het sjabloon Aandacht nodig gekregen). GerbenWulff (overleg) 28 nov 2022 11:34 (CET)

M.M.Vos (overleg) 1 dec 2022 16:18 (CET) Deze pagina moet opnieuw bekeken worden op doel: is het de moeite waard om haar te behouden, dan moeten we nieuwe informatie verzamelen en plaatsen over de manier waarop de NORA semantisch gezien samenhangt met de andere architecturen. Ik zet het op het bordje van Eric Brouwer, aangezien hij bezig is met het 'DNA van de NORA Familie', waaronder de bindende afspraken.