NORA Gebruikersraad/2013-11-19: verschil tussen versies

Uit NORA Online
< NORA Gebruikersraad
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(afwezigen genoteerd)
k (overbodige haakjes verwijderd)
 
(17 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[:Categorie:Bijeenkomsten|bijeenkomst]] van de Gebruikersraad NORA op [[datum::2012-11-19|dinsdag 19 november 2013]] van 13.30 - 15.30 uur bij [[locatie::ICTU, Den Haag]]
{{Bijeenkomsten
|Gremium=NORA Gebruikersraad
|Datum=2013-11-19
|Tijd=13.30-15.30
|Locatie=ICTU, Den Haag
|Publicatiedatum=2013-11-28
|Nieuws=ja
|Nieuwsberichtkop=
|Nieuwsbericht=
}}
==Aanwezig==


==Opening, mededelingen 5 minuten==
* [[Aanwezig::Bram Gaakeer]] (OCW) - beheer ROSA
Annotatie:
* [[Aanwezig::Willem Kossen]] (BKWI) - beheer KARWEI
Er is een bijeenkomst met marktpartijen op woensdag 11-12-13
* [[Aanwezig::Jasper van Lieshout]] (VWS) architectuur Zorg
Inschrijven is mogelijk via http://e-overheid.nl/actueel/evenementen/intItem/nora-bijeenkomst-samenwerking-overheid-en-marktpartijen/2107
* [[Aanwezig::Marianne Zijderveld]] (V&J)- architectuur Vreemdelingenketen
* [[Aanwezig::Freddie Muller]] (HWH) - beheer WILMA
* [[Aanwezig::Cees van Westrenen]] (KING) - beheer GEMMA
* [[Aanwezig::Norbert van Dijk]] (Logius) - architectuur Bouwstenen
* [[Aanwezig::Hans Flick]] (UWV) - Architectuurraad MFG
* [[Aanwezig::Saco Bekius]] (Belastingdienst) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
* [[Aanwezig::Eric Nijenhuis]] (UWV) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
* [[Aanwezig::Adrie Spruit]] (KING) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
* [[Aanwezig::André Batenburg]] (Zuid-Holland) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
* [[Aanwezig::Jaap van der Veen]] (Belastingdienst) - doorontwikkeling NORA / Beveiliging
* [[Aanwezig::Marcel Grauwen]] (Glomidco) – gebruiker NORA
* [[Aanwezig::Marijke Abrahamse]] (BFS) – standaarden
* [[Aanwezig::Michiel Schoo]] (BZK) - penvoerder van de gezamenlijke opdracht voor beheer en doorontwikkeling NORA
* [[Aanwezig::Joris Dirks]] (ICTU) - NORA-beheer / wiki
* [[Aanwezig::Elbert Raadsen]] (ICTU) – NORA-beheer


===Afgemeld===
== Opening en mededelingen: ==
* Jacques Verdaas (MARIJ)
* Afgemeld: Jacques Verdaas (MARIJ), Ben Binnendijk (DJI), Evert Jansen (Nederland ICT), Udo Groen, Eric Brouwer, Edwin Oord, Bart Dekker, Bruun Feijen, Daniel Mast en Remco de Boer
* Ben Binnendijk (DJI)
* Udo Groen is gestart als projectleider NORA , maar vandaag nog verhinderd door zijn werk als CIO in Groningen
* Evert Jansen (Nederland ICT).
* De bijeenkomst met marktpartijen over voortgang NORA is op woensdag 11-12-2013. Inschrijven is mogelijk via http://e-overheid.nl/actueel/evenementen/intItem/nora-bijeenkomst-samenwerking-overheid-en-marktpartijen/2107
* Udo Groen
* Eric Brouwer
* Edwin oord
* Bart Dekker
* Bruun Feijen
* Daniel Mast
* Remco de Boer


==Verslag van de vorige bijeenkomst – 5 minuten==
== Verslag van de bijeenkomst op 24 september 2013 ==
Annotatie:
Er zijn geen opmerkingen over [[NORA Gebruikersraad/2013-09-24|het verslag van 24 september 2013]] gemaakt, waarmee het verslag is vastgesteld.
Bespreking van het verslag en de actiepunten van [[NORA gebruikersraad:2013-09-24|de bijeenkomst van 24 september 2013]].
Zie http://noraonline.nl/wiki/NORA_gebruikersraad:2013-09-24 


Openstaand actiepunt:
'''Actiepunt:''' Er is nog geen overzicht gemaakt van contactpersonen en onderwerpen in NORA-dochters.
Beheerders van de NORA-dochters geven in een overzicht aan welke onderwerpen spelen en wie de contactpersonen daarvan zijn.


* N.a.v: De Manifestgroep heeft een reactie gegeven op het kennismodel NORA in ArchiMate. Hans Flick neemt dit buiten de vergadering op met Michiel Schoo.


==Terugkoppeling Architectuur Board – 5 minuten==
== Terugkoppeling Architectuur Board ==
Annotatie:
* De bijeenkomst in november ging wegens agendatechnische redenen niet door. In plaats daarvan heeft overleg tussen Udo Groen en de voorzitter Hans Blokpoel plaatsgevonden. Belangrijkste punten die aan bod kwamen:  
Michiel Schoo geeft een korte mondelinge terugkoppeling van de bespreking met de voorzitter van de Architectuur Board op 8 november 2013, met name gericht op de daaruit voortkomende aanbevelingen en de nieuwe vergaderdata in 2014.
* NORA moet vraaggericht opereren
Zie ook [[Architectuur Board NORA]]
* De Architectuur Board ziet geen behoefte aan NORA certificering van bedrijven. Wel denkt Hans aan een peer-review / gateway-achtige aanpak van architectuur, waarin NORA als instrument wordt ingezet
* Op 5 februari 2014 is de volgende bijeenkomst van de Architectuur Board. Op de agenda staat ten minste de Europese dimensie van Architectuur.
* Verwijzen naar het verslag van het gesprek met HansB, dat staat immers al op de wiki (zie mijn mail aan Joris)


== Stand van zaken katern Verbinden (Saco Bekius) ==
Er is veel materiaal aangeleverd uit de review op het Visiedocument. Woensdag 13 november j.l. is een eerste verwerking besproken door de eindredacteurs. Er zat volgens Saco geen onverwerkbaar commentaar bij. Het is ook besproken in de subcommissie Architectuur en Standaarden van het ICCIO.


==Lopende zaken==
Vervolgstappen: Het wordt doorontwikkeld tot een goed leesbaar document met hulp van een redacteur en een illustrator. In het visiedocument wordt een duidelijke richting gekozen voor aansluiten op concrete vraagstukken in de keten, zoals over privacy, zodat het daar helpt om oplossingen te vinden binnen een context. Het moet in januari afgerond worden. De drie decentralisaties naar gemeenten kunnen als voorbeeld genomen worden. Daarna gaat het verder de openbaarheid in om te zien of het werkt. De review van het Visiedocument wordt niet meer herhaald voor het katern, maar er wordt wel maximale transparantie gegeven over het proces. Op 5 februari a.s. wordt er naar verwachting een klap op gegeven in de Architectuur Board. Praktijkervaringen, ook richting dochters, worden verwerkt in een volgende release. Er blijft uiteraard ontwikkeling. Deze versie documenteert een fase in een proces.
=== Stand van zaken Verbinden – 20 minuten===
Annotatie:
Door het schrijfteam is een visiedocument Verbinden opgesteld. Dat is op 18 september j.l. besproken met de deelnemers aan de Workshops en in de Gebruikersraad op 24 september j.l. is kort stil gestaan bij de uitkomst van de bijeenkomst op 18 september en is de leden van de Gebruikersraad gevraagd een eerste reactie te geven op het visiedocument. Op 26 september is het Visiedocument samen het review commentaar van 18 september voor een meer definitieve reactie aan de achterban van de leden van de Gebruikersraad voorgelegd. Op 15 oktober 2013 waren alle reacties aan het schrijfteam verstrekt.  
Saco Bekius zal nu mondeling verslag doen van de voortgang. Met name wordt ingegaan op de ontvangen reacties, hoe deze zijn verwerkt en welke vraagstukken nog spelen bij de reacties die nog niet zijn verwerkt.


=== Stand van zaken Beveiliging – 20 minuten===
== Stand van zaken katern Beveiliging (Jaap van der Veen) ==
Annotatie:
In dit document worden de eisen en normen uit de Code voor Informatiebeveiliging en de [[NEN-ISO/IEC 27001|ISO-norm 27001]] en [[NEN-ISO/IEC 27002|27002 ]] verbonden aan patronen, waarmee je in 3 klikken inzicht in praktische oplossingen hebt. Die ambitie is uniek. Er wordt een verbinding gelegd tussen functies en principes. Het katern wordt geordend naar beveiligingsfuncties in het beveiligingsmodel. Daar ligt de link naar de ISO norm, die alleen naar risico's kijkt.
Jaap van der Veen zal de stand van zaken en vervolgplanning toelichten. In de NORA-wiki is een eerste opzet voor het [[katern Beveiliging]] gemaakt.
Zie [[Beveiliging]]


=== Verdere doorontwikkeling NORA – 3 x 10 minuten===
Er wordt nog een verbinding gemaakt naar de andere katernen, de [[BIR (Baseline Informatiehuishouding Rijksdienst)|BIR]] en de [[BIG (Baseline Informatiehuishouding Gemeenten)|BIG]]. Jaap is het eens met de Gebruikersraad dat de uiteindelijke versie van het katern wordt gesteld in termen van het kennismodel NORA en ArchiMate voordat het op de Wiki wordt gezet, zodat het beter herbruikbaar is. Het katern is vooral verbindend als ontwerpdocument. De ISO-norm en BIR zijn daarin zwak.  
Annotatie:
In de bijeenkomst van 18 juni 2013 is een voorstel voor verdere doorontwikkeling van de NORA aan de orde geweest. De Gebruikersraad heeft met dit voorstel ingestemd. In de bijeenkomst van 24 september is voor elk van de onderwerpen een trekker en de eerstvolgende stap benoemd. De uitwerkingen worden de komende Gebruikersraad, 19 november 2013, ter bespreking voorgelegd en toegelicht.
Het betreft de onderwerpen:
*  architectuurschets gegevensuitwisseling – Jasper van Lieshout
*  zaakgericht werken – Adrie Spruit ([[:Bestand:Startnotitie Zaakgericht Werken NORA.pdf|zie bijlage]])<ref>[[Bestand:Startnotitie Zaakgericht Werken NORA.pdf]]</ref>
*  (semantiek van) gegevensmodellen – Saco Bekius
NB. digitale duurzaamheid blijft vooralsnog in portefeuille bij de projectleider NORA.


==NORA Beheer==
Het Forum Standaardisatie heeft een verzoek gehad voor harmonisatie van BIR en andere baselines, maar dat uitzoekwerk is niet de taak van het Forum. Jaap heeft daarover contact gehad met het Forum. De BIR gaat op termijn op de schop en conformeert naar één normbeschrijving. Zodra er een concept op de wiki staat komt er een review.


=== Voorstel aanpassing NORA AP17 Beschrijving Informatie-objecten - 5 minuten===
== Stand van zaken doorontwikkeling NORA ==
Annotatie:
===Architectuurschets gegevensuitwisseling (Jasper van Lieshout)===
In de Gebruikersraad van 18 juni j.l. is NORA Beheer verzocht dit samen met beheerders van reeds bekende Gegevenswoordenboeken uit te werken en een voorstel ter zake in het najaar 2013 ter instemming aan de Gebruikersraad voor te leggen.  
De aankondiging van deze architectuurschets leverde 5 aanmeldingen op om mee te denken. Jasper heeft een concept-opdracht, uit te voeren in Q1 2014, rondgestuurd aan belangstellenden. Anton van Weel reageerde deze opdracht in de context van de Architectuurschets PSB te zien. Jasper denkt eerder aan een beperktere opdracht die binnen de gestelde termijn kan worden opgeleverd. De vraag is nu wie er wil meedenken aan het uitwerken van de opdracht op basis van de knelpunten. Eric Nijenhuis en Michiel Schoo melden zich aan.
Op 4 september en 21 oktober j.l. zijn hiertoe bijeenkomsten gehouden met de beheerders van de Gegevenswoordenboeken en op basis daarvan wordt momenteel een concept uitwerking opgesteld. Elbert Raadsen zal de stand van zaken mondeling toelichten.
Zie ook [[Werkgroep AP17]]


=== Toelichting aangepaste vormgeving NORA - 10 minuten===
===Zaakgericht werken (Adrie Spruit)===
Annotatie:
Er moet bekeken worden wat zaakgericht werken concreet in de praktijk toevoegt aan de bestaande principes. Er moet ook gekeken worden naar het informatiemodel. Er moet een tool ontstaan waarmee je kunt samenwerken. Dat mag meer op de voorgrond. Volgende stappen: PvA. Wat komt er aan menskracht beschikbaar om mee te werken? Udo Groen gaat een gesprek aan met Adrie over wie zich al hebben aangemeld. Michiel roept op tot aanmelden van capaciteit bij Adrie.
In het jaarplan 2013 is de voorgenomen verbetering van de vormgeving van de NORA aangegeven. Met een vormgever is een aantal voorbeelden gemaakt die door Joris Dirks zullen worden gedemonstreerd en toegelicht.  


Een aantal keuzes en vraagstukken zal aan de leden van de Gebruikersraad worden voorgelegd.
===Semantiek van gegevensmodellen (Saco Bekius)===
Er is nog geen tijd gevonden voor een startnotitie, wel voor gesprekken. Saco wil initiatieven met elkaar verbinden en er een gemeenschappelijke richting aan geven. Wie wat weet geve het door. Er is door het Forum Standaardisatie een inventarisatie gedaan van de standaarden (Landkaart Semantische Interoperabiliteit).  


===Toelichting aanpassing Kennismodel NORA - 5 minuten===
== NORA Beheer ==
Annotatie:
===Stand van zaken aanpassing NORA AP17 (Elbert Raadsen)===
In de Gebruikersraad van 24 september j.l. is ingestemd met de notitie over het kennismodel en heeft als eerste stap in het vervolgproces -onder begeleiding van Marc Lankhorst- een open gesprek plaatsgevonden tussen de verschillende betrokkenen.
Joris Dirks zal de uitkomsten van deze bijeenkomst toelichten.
Zie http://www.noraonline.nl/wiki/Kennismodel_NORA/voorstel_2013-11


=== Jaarplan NORA Beheer 2014 - 5 minuten===
[[:Bestand:Presentatie_Svz_AP17_medio_november2.pdf|Presentatie Stand van zaken AP17 medio november2.pdf]]
Annotatie:  
In december zal de uitvoering van het Jaarplan 2013 worden geëvalueerd en zal in samenwerking met Michiel Schoo en de projectleider NORA het Jaarplan 2014 worden opgesteld. Het Jaarplan 2014 zal ter vaststelling worden voorgelegd in de eerstvolgende bijeenkomst van de Architectuur Board (deze is nu gepland op 6 februari 2014).  
Daaraan voorafgaand zal het Jaarplan NORA 2014 nog in januari worden voorgelegd aan de leden van de Gebruikersraad.


Gevraagd besluit:'''
Er is in de [[Werkgroep AP17]] een inventarisatie gemaakt van metagegevens in gegevenscatalogi van basis- en andere registraties. Op basis daarvan zijn een long- en een shortlist list gemaakt met eerste voorlopige definities en besproken in 2 bijeenkomsten. Er wordt nu gekeken naar de relevante standaarden. Die vallen uiteen in twee verschillende werelden van gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Elbert zoekt de verbinding. De ontwerptekst en de definities worden nog aangepast conform de te kiezen standaarden. Er komt een verantwoording en een toelichting met voorbeeld UML-model. Na het verkrijgen van draagvlak in de werkgroep komt er een review.
Instemmen met deze procedure en planning.'''


==Komende bijeenkomsten van de Gebruikersraad in 2014 – 5 minuten==
===Aanpassing kennismodel NORA (Joris Dirks)===
Annotatie:
In afstemming met de agenda van de nieuwe Projectleider NORA, worden onderstaande bijeenkomsten in 2014 voorgesteld:
* woensdag 12 februari van 13.30 - 15.30 uur, met aansluitend een borrel
* woensdag 14 mei van 13.30 - 15.30 uur
* dinsdag 16 september van 13.30 - 15.30 uur
* dinsdag 2 december van 13.30 - 15.30 uur


Gevraagd besluit:
Er is behoefte aan afstemming van [[Kennismodel NORA|het kennismodel]] met NORA-dochters voor een gemakkelijke overerving en uniform taalgebruik. Zoals in 2012 besproken, zal ArchiMate hiervoor sturend zijn.
Instemmen met deze data.


==WVTTK – 5 minuten==
Op [[Workshop kennismodel/2013-10-16|16 oktober]] zijn enkele beheerders van dochters en ontwikkelaars van katernen bij elkaar geweest voor een [[Workshop kennismodel/2013-10-16|workshop onder leiding van Marc Lankhorst]]. Dit was een vervolg op de geschetste acties uit de notitie van Cor Franke. Hieruit zijn verschillende aandachtspunten gekomen. NORA beheer stelt voor om te beginnen met deze vervolgstappen:


==Documenten==
* Basisprincipes vertalen naar doelen, in overleg met katern Verbinden
<references />
* Het opnemen van drijfveren en doelen
[[Categorie:Bijeenkomsten]][[categorie:Gebruikersraad NORA]][[Categorie:Agenda]]
* Implicaties vertalen naar eisen en beperkingen
* Bouwstenen opnemen in termen van 'producten'
 
Joris zal [[Kennismodel_NORA/voorstel_2013-11|het voorstel]] aan de Gebruikersraad nog per mail stellen.
 
===Jaarplan NORA-beheer===
 
In december wordt de uitvoering van het Jaarplan 2013 geëvalueerd. In overleg met Udo en Michiel wordt het Jaarplan 2014 opgesteld. Het wordt ter vaststelling voorgelegd in de eerstvolgende bijeenkomst van de Architectuur Board, gepland op 5 februari 2014). Daaraan voorafgaand zal het Jaarplan NORA 2014 nog in januari worden voorgelegd aan de leden van de Gebruikersraad. De Gebruikersraad NORA is akkoord met dit voorstel.
 
== Wvttk. ==
* De volgende bijeenkomsten Gebruikersraad NORA zijn vastgesteld:
 
* [[NORA Gebruikersraad/2014-02-12|woensdag 12 februari van 13.30 - 15.30 uur, met aansluitend een borrel]]
* [[NORA Gebruikersraad/2014-05-14|woensdag 14 mei van 13.30 - 15.30 uur]]
* [[NORA Gebruikersraad/2014-09-16|dinsdag 16 september van 13.30 - 15.30 uur]]
* [[NORA Gebruikersraad/2014-12-02|dinsdag 2 december van 13.30 - 15.30 uur]]
 
* Wie gaan er naar het LAC?
** Marcel Grauwen staat er met XBRL
** Jaap van der Veen spreekt over beveiliging
 
{{Bijeenkomsten staart
|Verslag=ja
}}

Huidige versie van 27 jan 2014 om 13:41


Bijeenkomst van NORA Gebruikersraad op dinsdag 19 november 2013, 13.30-15.30, locatie: ICTU, Den Haag. .

==


Aanwezig[bewerken]

  • Bram Gaakeer (OCW) - beheer ROSA
  • Willem Kossen (BKWI) - beheer KARWEI
  • Jasper van Lieshout (VWS) – architectuur Zorg
  • Marianne Zijderveld (V&J)- architectuur Vreemdelingenketen
  • Freddie Muller (HWH) - beheer WILMA
  • Cees van Westrenen (KING) - beheer GEMMA
  • Norbert van Dijk (Logius) - architectuur Bouwstenen
  • Hans Flick (UWV) - Architectuurraad MFG
  • Saco Bekius (Belastingdienst) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
  • Eric Nijenhuis (UWV) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
  • Adrie Spruit (KING) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
  • André Batenburg (Zuid-Holland) - doorontwikkeling NORA / Verbinden
  • Jaap van der Veen (Belastingdienst) - doorontwikkeling NORA / Beveiliging
  • Marcel Grauwen (Glomidco) – gebruiker NORA
  • Marijke Abrahamse (BFS) – standaarden
  • Michiel Schoo (BZK) - penvoerder van de gezamenlijke opdracht voor beheer en doorontwikkeling NORA
  • Joris Dirks (ICTU) - NORA-beheer / wiki
  • Elbert Raadsen (ICTU) – NORA-beheer

Opening en mededelingen:[bewerken]

Verslag van de bijeenkomst op 24 september 2013[bewerken]

Er zijn geen opmerkingen over het verslag van 24 september 2013 gemaakt, waarmee het verslag is vastgesteld.

Actiepunt: Er is nog geen overzicht gemaakt van contactpersonen en onderwerpen in NORA-dochters.

  • N.a.v: De Manifestgroep heeft een reactie gegeven op het kennismodel NORA in ArchiMate. Hans Flick neemt dit buiten de vergadering op met Michiel Schoo.

Terugkoppeling Architectuur Board[bewerken]

  • De bijeenkomst in november ging wegens agendatechnische redenen niet door. In plaats daarvan heeft overleg tussen Udo Groen en de voorzitter Hans Blokpoel plaatsgevonden. Belangrijkste punten die aan bod kwamen:
  • NORA moet vraaggericht opereren
  • De Architectuur Board ziet geen behoefte aan NORA certificering van bedrijven. Wel denkt Hans aan een peer-review / gateway-achtige aanpak van architectuur, waarin NORA als instrument wordt ingezet
  • Op 5 februari 2014 is de volgende bijeenkomst van de Architectuur Board. Op de agenda staat ten minste de Europese dimensie van Architectuur.
  • Verwijzen naar het verslag van het gesprek met HansB, dat staat immers al op de wiki (zie mijn mail aan Joris)

Stand van zaken katern Verbinden (Saco Bekius)[bewerken]

Er is veel materiaal aangeleverd uit de review op het Visiedocument. Woensdag 13 november j.l. is een eerste verwerking besproken door de eindredacteurs. Er zat volgens Saco geen onverwerkbaar commentaar bij. Het is ook besproken in de subcommissie Architectuur en Standaarden van het ICCIO.

Vervolgstappen: Het wordt doorontwikkeld tot een goed leesbaar document met hulp van een redacteur en een illustrator. In het visiedocument wordt een duidelijke richting gekozen voor aansluiten op concrete vraagstukken in de keten, zoals over privacy, zodat het daar helpt om oplossingen te vinden binnen een context. Het moet in januari afgerond worden. De drie decentralisaties naar gemeenten kunnen als voorbeeld genomen worden. Daarna gaat het verder de openbaarheid in om te zien of het werkt. De review van het Visiedocument wordt niet meer herhaald voor het katern, maar er wordt wel maximale transparantie gegeven over het proces. Op 5 februari a.s. wordt er naar verwachting een klap op gegeven in de Architectuur Board. Praktijkervaringen, ook richting dochters, worden verwerkt in een volgende release. Er blijft uiteraard ontwikkeling. Deze versie documenteert een fase in een proces.

Stand van zaken katern Beveiliging (Jaap van der Veen)[bewerken]

In dit document worden de eisen en normen uit de Code voor Informatiebeveiliging en de ISO-norm 27001 en 27002 verbonden aan patronen, waarmee je in 3 klikken inzicht in praktische oplossingen hebt. Die ambitie is uniek. Er wordt een verbinding gelegd tussen functies en principes. Het katern wordt geordend naar beveiligingsfuncties in het beveiligingsmodel. Daar ligt de link naar de ISO norm, die alleen naar risico's kijkt.

Er wordt nog een verbinding gemaakt naar de andere katernen, de BIR en de BIG. Jaap is het eens met de Gebruikersraad dat de uiteindelijke versie van het katern wordt gesteld in termen van het kennismodel NORA en ArchiMate voordat het op de Wiki wordt gezet, zodat het beter herbruikbaar is. Het katern is vooral verbindend als ontwerpdocument. De ISO-norm en BIR zijn daarin zwak.

Het Forum Standaardisatie heeft een verzoek gehad voor harmonisatie van BIR en andere baselines, maar dat uitzoekwerk is niet de taak van het Forum. Jaap heeft daarover contact gehad met het Forum. De BIR gaat op termijn op de schop en conformeert naar één normbeschrijving. Zodra er een concept op de wiki staat komt er een review.

Stand van zaken doorontwikkeling NORA[bewerken]

Architectuurschets gegevensuitwisseling (Jasper van Lieshout)[bewerken]

De aankondiging van deze architectuurschets leverde 5 aanmeldingen op om mee te denken. Jasper heeft een concept-opdracht, uit te voeren in Q1 2014, rondgestuurd aan belangstellenden. Anton van Weel reageerde deze opdracht in de context van de Architectuurschets PSB te zien. Jasper denkt eerder aan een beperktere opdracht die binnen de gestelde termijn kan worden opgeleverd. De vraag is nu wie er wil meedenken aan het uitwerken van de opdracht op basis van de knelpunten. Eric Nijenhuis en Michiel Schoo melden zich aan.

Zaakgericht werken (Adrie Spruit)[bewerken]

Er moet bekeken worden wat zaakgericht werken concreet in de praktijk toevoegt aan de bestaande principes. Er moet ook gekeken worden naar het informatiemodel. Er moet een tool ontstaan waarmee je kunt samenwerken. Dat mag meer op de voorgrond. Volgende stappen: PvA. Wat komt er aan menskracht beschikbaar om mee te werken? Udo Groen gaat een gesprek aan met Adrie over wie zich al hebben aangemeld. Michiel roept op tot aanmelden van capaciteit bij Adrie.

Semantiek van gegevensmodellen (Saco Bekius)[bewerken]

Er is nog geen tijd gevonden voor een startnotitie, wel voor gesprekken. Saco wil initiatieven met elkaar verbinden en er een gemeenschappelijke richting aan geven. Wie wat weet geve het door. Er is door het Forum Standaardisatie een inventarisatie gedaan van de standaarden (Landkaart Semantische Interoperabiliteit).

NORA Beheer[bewerken]

Stand van zaken aanpassing NORA AP17 (Elbert Raadsen)[bewerken]

Presentatie Stand van zaken AP17 medio november2.pdf

Er is in de Werkgroep AP17 een inventarisatie gemaakt van metagegevens in gegevenscatalogi van basis- en andere registraties. Op basis daarvan zijn een long- en een shortlist list gemaakt met eerste voorlopige definities en besproken in 2 bijeenkomsten. Er wordt nu gekeken naar de relevante standaarden. Die vallen uiteen in twee verschillende werelden van gestructureerde en ongestructureerde gegevens. Elbert zoekt de verbinding. De ontwerptekst en de definities worden nog aangepast conform de te kiezen standaarden. Er komt een verantwoording en een toelichting met voorbeeld UML-model. Na het verkrijgen van draagvlak in de werkgroep komt er een review.

Aanpassing kennismodel NORA (Joris Dirks)[bewerken]

Er is behoefte aan afstemming van het kennismodel met NORA-dochters voor een gemakkelijke overerving en uniform taalgebruik. Zoals in 2012 besproken, zal ArchiMate hiervoor sturend zijn.

Op 16 oktober zijn enkele beheerders van dochters en ontwikkelaars van katernen bij elkaar geweest voor een workshop onder leiding van Marc Lankhorst. Dit was een vervolg op de geschetste acties uit de notitie van Cor Franke. Hieruit zijn verschillende aandachtspunten gekomen. NORA beheer stelt voor om te beginnen met deze vervolgstappen:

  • Basisprincipes vertalen naar doelen, in overleg met katern Verbinden
  • Het opnemen van drijfveren en doelen
  • Implicaties vertalen naar eisen en beperkingen
  • Bouwstenen opnemen in termen van 'producten'

Joris zal het voorstel aan de Gebruikersraad nog per mail stellen.

Jaarplan NORA-beheer[bewerken]

In december wordt de uitvoering van het Jaarplan 2013 geëvalueerd. In overleg met Udo en Michiel wordt het Jaarplan 2014 opgesteld. Het wordt ter vaststelling voorgelegd in de eerstvolgende bijeenkomst van de Architectuur Board, gepland op 5 februari 2014). Daaraan voorafgaand zal het Jaarplan NORA 2014 nog in januari worden voorgelegd aan de leden van de Gebruikersraad. De Gebruikersraad NORA is akkoord met dit voorstel.

Wvttk.[bewerken]

  • De volgende bijeenkomsten Gebruikersraad NORA zijn vastgesteld:
  • Wie gaan er naar het LAC?
    • Marcel Grauwen staat er met XBRL
    • Jaap van der Veen spreekt over beveiliging