NORA online

Uit NORA Online
Versie door RemcoOvervelde (overleg | bijdragen) op 16 apr 2024 om 08:04 (Banner migratie-actie verwijderd. Migratie voltooid.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Kennisplatform en community NORA

Het levensbloed van de NORA zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de Digitale Overheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen.

Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via nora@ictu.nl, nieuwe concepten in de wiki en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.

NORA is er voor informatievraagstukken èn bestuursvraagstukken

De site digitaleoverheid.nl/nora is opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORA. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORA online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORA kun je dan ook op beide websites terecht.


NORA helpt

De NORA is bedoeld als richting gevend en sturend instrument. Het bevat kaders en bestaande afspraken voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. Het realiseren van voorzieningen binnen die kaders en afspraken, zorgt er voor dat ze goed samenwerken met andere voorzieningen en dat optimaal hergebruik gemaakt wordt van bestaande oplossingen.

De NORA staat aan het hoofd van een familie van (referentie-)architecturen, waarbij de dochters de moeder verfijnen.

Inhoud van NORA

Alle inhoud van de NORA is te relateren aan het Nederlandse Dienstverleningsconcept. Dat is het ontwerp, de structuur die ten grondslag ligt aan de dienstverlening van de overheid. Het zorgt voor de structurele samenhang tussen de visie op dienstverlening, het beleid, de uitvoering en het sturen op de kwaliteit en continue verbetering van de dienstverlening. Naast de beleidskaders omvat de NORA bindende architectuurafspraken, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuur werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin.

Ook zijn diverse thema's uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau (actuele informatievraagstukken zoals Zaakgericht Werken, Duurzame Toegankelijkheid, Semantiek).

Toepassen

NORA wordt bij uitstek gebruikt bij het starten van een project, voor het opstellen van een PSA. Maar ook nog tijdens een project kan een NORA review worden uitgevoerd om te toetsen of het ontwerp van een voorziening afdoende aansluit bij de bestaande informatiehuishouding en digitale infrastructuur van de overheid.

Met name bieden de Afgeleide Principes praktische handvatten voor het ontwerpen van een product of dienst (of een daartoe te gebruiken voorziening). Daarbij geldt de pas-toe-of-leg-uit-aanpak voor de verantwoording van ontwerpkeuzes.