Stelsel van Basisregistraties

Uit NORA Online
Versie door ALangenacker (overleg | bijdragen) op 21 jun 2023 om 10:11 (inhoudspagina toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Het Stelsel van Basisregistraties is "Het geheel van afspraken en voorzieningen gericht op het doelmatige en efficiënte beheer van een beperkt aantal gegevens, die nodig zijn voor de uitvoering van de taken van de overheid, vastgelegd in gegevensverzamelingen met een wettelijke basis (de basisregistraties), inclusief hun onderlinge samenhang en de gemeenschappelijke voorzieningen die nodig zijn voor verzameling, verspreiding en gebruik." [1]

Momenteel wordt het huidige stelsel van basisregistraties ontwikkeld naar een federatief data stelsel. Aanvullende informatie is te vinden op de inhoudspagina over het Toekomstbeeld Stelsel van Basisregistraties. Voor alle vragen verwijzen we je graag naar Ronald Slomp via Ronald.Slomp@minbzk.nl.

Waarom is het Stelsel van Basisregistraties van belang?[bewerken]

De aanleiding voor de ontwikkeling van het Stelsel van Basisregistraties was de constatering dat bij nagenoeg alle vraagstukken voor de overheid het kunnen beschikken over adequate gegevens cruciaal is. Het beschikken over adequate gegevens lukt alleen als er voor de meest essentiële gegevens een overheidsbrede, organisatie-onafhankelijke gegevensinfrastructuur met authentieke registraties is. Zo’n infrastructuur van authentieke registraties is een onmisbare voorwaarde voor een overheid die:[2] niet naar de bekende weg vraagt, klantgericht is, zich niet voor de gek laat houden, weet waar ze het over heeft en haar zaken op orde heeft en niet meer uitgeeft dan nodig. Het Stelsel van Basisregistraties is die onmisbare gegevensinfrastructuur, deel van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI).

Direct aan de slag

Met welke wettelijke en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuur al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je een vliegende start kunt maken?

Hoe ziet het Stelsel van Basisregistraties er nu uit?
Alle basisregistraties
Stelsel van Basisregistraties (Begrip)
Stelselarchitectuur Basisregistraties 2020
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Veel overheidsorganisaties hebben al ervaring opgedaan met het Stelsel van Basisregistraties. U kunt van hun ervaringen leren. En ook van de vraagstukken en lopende discussies die daar spelen.

Notitie Kopiebestanden (PDF, 569 kB)
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Links Stelsel van Basisregistraties:

Stelsel van Basisregistraties
Datakwaliteit in het stelsel

Voor vragen of suggesties over dit thema:

basisregistraties@minbzk.nl
Contact.png
  1. Visie op het Stelsel van Basisregistraties, versie 1.1, maart 2010, bijlage bij kamerbrief 296 362, nummer 176, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-67295
  2. Kamerstuk 26 387 nummer 18, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26387-18.html.