Help/begrippen

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springenDeze pagina is in opbouw. Kom later terug om het resultaat te zien of neem contact op met nora@ictu.nl als je mee wilt werken aan de eerste concepten.

Weergave van begrippen in de wiki[bewerken]

In het Begrippenkader[bewerken]

Op de pagina Begrippenkader staan alle begrippen die binnen de NORA als dusdanig zijn beschreven. In het Begrippenkader zie je het begrip zelf en direct daarachter de werkdefinitie of beschrijving die er aan is meegegeven. Wil je weten waar die definitie vandaan komt of extra toelichting lezen over het begrip, klik dan op de naam van het begrip en je komt op de Begripspagina.

Ergens in een pagina, met een stippellijn er onder[bewerken]

Als er in de wiki een woord met een stippellijn onderstreept is, dan is dat een Begrip. Ken je het begrip niet, of ben je nieuwsgierig naar de betekenis, houd dan je muis stil boven het woord. Er verschijnt nu een tooltip met daarin de beschrijving van het begrip. Heb je daar niet genoeg aan, of wil je weten waar de beschrijving vandaan komt, klik dan op de link in de tooltip. Je komt nu op de Begripspagina.

De begripspagina: uitleg[bewerken]

Elke begripspagina is op dezelfde manier opgebouwd: bovenaan de pagina staat de naam van het begrip, daaronder staan een aantal eigenschappen van het begrip en in het kader rechts vind je de afbeelding van het begrippenkader.

De naam van het begrip is de titel van de pagina. Hier staat de term zoals die onderstreept wordt in andere pagina's, dat is vaak zonder hoofdletter. De vaste eigenschappen van het begrip worden onder elkaar getoond:

Definitie:Hier staat wat het begrip betekent. Deze tekst zie je als tooltip wanneer het begrip elders in de wiki gebruikt wordt. Bij formeel vastgestelde begrippen is dit vaak letterlijk een definitie, in veel andere gevallen zal het gaan om een werkdefinitie of beschrijving.

Bron:Als hier iets staat is het begrip overgenomen uit een andere publicatie, of van een gezaghebbende organisatie. Vaak vind je in/bij de oorspronkelijke bron meer uitleg over de keuze voor en totstandkoning van deze definitie.

Vastgesteld in:

Toelichting:

Definities van begrippen integreren in andere pagina's[bewerken]

Als een begrip eenmaal is gedefinieerd wil je het graag overnemen in andere pagina's, bijvoorbeeld in thema's. Maar als er door voortschrijdend inzicht een nieuwe definitie komt, dan wil je niet dat er een verouderde op je pagina staat. Dit kun je voorkomen door niet de tekst over te typen, maar een verwijzing te maken die de beschrijving van het begrip direct weergeeft in je tekst. Je doet dit door de volgende code toe te voegen:

{{#show: PaginanaamBegrip  | ?Beschrijving}}

Vervang hierbij PaginanaamBegrip door de naam van de pagina waar het begrip op gedefinieerd is. NB: als je de titel kopieert en plakt, maar je krijgt toch een foutmelding, klik dan op de begripspagina op 'bewerken' en kopieer de titel die daar in beeld staat (uiteraard zonder Bezig met bewerken van). Er is soms een verschil tussen de naam van de pagina en de naam van het begrip,

Nieuwe begrippen aandragen en toevoegen[bewerken]

Mis je een begrip, laat dat dan even weten via nora@ictu.nl. Past het begrip binnen de NORA, dan gaan we zoeken of we het toe kunnen voegen: is er een gezaghebbende beschrijving of definitie beschikbaar in de publieke sector of internationaal? Hebben we genoeg kennis in huis in de NORA Familie om een goede definitie te herkennen en vast te stellen?

Contactpersonen voor onderwerpen en trekkers van thema's kunnen begrippen (laten) toevoegen die relevant zijn binnen en buiten hun onderwerp. Hiervoor heb je meer rechten nodig dan gewone gebruikers hebben. Wil je weten hoe het werkt om een begrip toe te voegen, kijk dan op Sjabloon:begrip, daar staat een uitleg en stappenplan.