NORA Gebruikersraad 2023-09-12

Uit NORA Online
Versie door Ericbrouwer (overleg | bijdragen) op 1 sep 2023 om 10:37 (aanvullen concept agenda)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van NORA Gebruikersraad op dinsdag 12 september 2023, 15.00-17.00 uur, locatie: hybride (ICTU, locatie volgt) en online (Teams).
Doel: Besluit- en visievorming
Doelgroep: Leden van de NORA Gebruikersraad (architecturen & stakeholders) .

15.00 u. - Mededelingen[bewerken]

  • De NORA RFC 2022 stond op de agenda van 6 juli van het OBDO maar is doorgeschoven naar 21 september (ivm kennismaking met de nieuwe voorzitter, Eva den Dunnen - Heijblom)
  • De review van de doel-architectuur Gegevensuitwisseling (GDI) liep tot 21 juli en momenteel worden de opmerkingen door Bureau MIDO verwerkt in de nieuwe versie, waarna de terugkoppeling plaatsvindt. Aandachtspunt is de vorm waarin die architectuur wordt gepubliceerd: .pdf dan wel .wiki
  • Het nieuwe PSA Format en de PSA Handleiding zijn op 28 augustus voorgelegd aan de Architectuurraad GDI met het verzoek het gebruik door de achterban zo veel mogelijk te stimuleren. Deze documenten zijn in een webversie beschikbaar: PSA (Project Startarchitectuur)
  • Op 27 september is de nieuwe Open Huis van Architectuur en staat ditmaal in het teken van het toepassen van een PSA
  • Op 5 oktober is DADD 2023 - Digital Architecture Design Day: vanuit de NORA Familie c.q. Overheid worden 12 sessies georganiseerd !

15.10-15.40 – Afstemming met Open op Orde[bewerken]

Vanuit het programma Open op Orde (OoO) worden enkele architecturen opgesteld voor de informatiehuishouding van de (Rijks)overheid, onder meer voor 6 onderkende processen (Beleid, Inspectie, Uitvoering, ...). Steven Ham (NA) licht kort toe hoe bij de 1e architectuur-schets gebruik is gemaakt van de NORA. Daarnaast geeft hij aan welke aanvullingen zij graag in de NORA zien, zodat voortaan ook daar her-gebruik van kan worden gemaakt.

--> De aanwezigen wordt gevraagd om vooraf de "Houtskoolschets" te lezen en tijdens de bijeenkomst aan te geven welke acties wij vanuit de NORA community kunnen oppakken om de aansluiting van al deze overheidsarchitecturen op elkaar te optimaliseren.

15.40-16.20 – Standaarden voor gegevensbeschrijvingen en -modellen[bewerken]

Arjen Santema (Kadaster) en Andre van Brussel (ICTU) laten ons zien hoe we vanuit ons vakgebied architectuur bepaalde gegevensvraagstukken die spelen bij (de architecturen van) Regie op Gegevens, het Federatief Data Stelsel en Gegevensuitwisseling, op een structurele manier kunnen helpen oplossen. Semantiek, het beschrijven en modelleren van gegevens is daarbij de kern.

--> De aanwezigen wordt gevraagd om vooraf kennis te nemen van het gedachtegoed van het Nationaal Semantisch Vlak en daarnaast zowel de Nederlandse standaard voor het beschrijven van gegevens als MIM (de standaard voor het modelleren van gegevens) op te nemen in de eigen architecturen.

16.20-16.30 Pauze[bewerken]

16.30-16.45 Betrekken van de business bij het beheer van het DNA van de NORA Familie[bewerken]

Hoe gaan we dat aanpakken? En wie wil daarbij helpen?

  • BZK beleidsmedewerkers voor Beleidskaders
  • CISO's voor Beveiliging
  • Privacy-functionarissen voor Privacy
  • Levensgebeurtenissen (zie Rijksoverheid.nl en Overheid.nl)

We hebben voor deze bijeenkomst Patrick Knoester van BZK bereid gevonden om zijn visie en mening over de Beleidskaders met ons te delen. Daarmee krijgen we onder meer zicht op de Beleidskaders die momenteel prioriteit hebben bij BZK en op de ontwikkelingen van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren.

16.45-16.50 - Vaststellen van enkele nieuwe architectuur-begrippen[bewerken]

Volgens plan zijn weer diverse architectuur-begrippen in de NORA aangevuld vanuit de begrippenlijsten van bestuurlijke dochters. Hiermee wordt de NORA meer compleet en kunnen meer architectuur-begrippen worden her-gebruikt binnen de NORA Familie, of kan worden verwezen naar de NORA.

--> De NORA Gebruikersraad wordt gevraagd in te stemmen met de 26 begrippen met de status "concept", die worden getoond op de pagina Begrippenkader/voorstellen

16.50-16.55 – Stand van zaken Actiepunten[bewerken]

De voortgang van de actiepunten is geactualiseerd.
Vragen hierover die kort te beantwoorden zijn behandelen we meteen plenair en anders bereiden we meer uitgebreid het antwoord voor en publiceren we dat bij het concept-verslag.

  1. Actiepunt 2022-11-15/C: Leden van de GR: Aanmelden voor het voorbereiden van een voorstel voor het her-noemen van de Netwerklaag​​
  2. Actiepunt 2023-02-07/F: Eric Brouwer: Het draagvlak voor het Dienstverleningsconcept (DVc) vergroten door het organiseren van kennis- en ervaringsdelingsbijeenkomsten voor architecten en andere geïnteresseerden van de betrokken organisaties.​​
  3. Actiepunt 2023-02-07/C: Leden van de GR: Geef door hoe je meehelpt met het beheer van DNA van de NORA Familie.​​
  4. Actiepunt 2022-04-05/C: Elk lid: Uitvoeren impactanalyse bij zijn (referentie-)architectuur​​
  5. Actiepunt 2023-06-06/A: Rene Luyten en NORA Beheer: Voorbespreken en zo mogelijk organiseren van een bijeenkomst over het gebruik van de PSA​​
  6. Actiepunt 2023-06-06/B: NORA Beheer in samenwerking met Vakgroep Europa van ICTU: Vragen voorleggen aan de leden van de NORA Gebruikersraad voor verbetering van de invulling van de EIF aanbevelingen (met name voor de genoemde lagen 3 en 4)​​

Voor het volledige overzicht van actiepunten, zie de tabel: Actiepunten

16.55-17.00 - Voorraadagenda[bewerken]

Wie van de leden van de NORA Gebruikersraad wil helpen met het uitwerken van 1 of meer onderwerpen van de voorraadagenda?

  • Verbinding I-strategie Rijk / RORA en NORA;
  • Verbinding Common Ground / Public Ground en NORA;
  • Verdere aansluiting op (de architectuur van) Werken aan Uitvoering (WaU);

17.00 - Afsluiting met borrel[bewerken]

We nemen met elkaar nog de tijd om allerlei zaken na te bespreken. En het blijft hybride :-)