NORA Online:Werkversies: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Het verschil met concepten: tekst begrijpelijker)
k (opmaak; zodat de code in één regel staat)
Regel 16: Regel 16:


==Het verschil met concepten==
==Het verschil met concepten==
Een pagina heeft in principe altijd een [[Eigenschap:Status actualiteit]]. Voor werkversies zet je die per definitie op 'concept'. Heeft de oorspronkelijke pagina die niet, set deze dan met de code: <pre>[[Status actualiteit::Concept]]</pre> , of vul het invoerformulier in.
Een pagina heeft in principe altijd een [[Eigenschap:Status actualiteit]]. Voor werkversies zet je die per definitie op 'concept'. Heeft de oorspronkelijke pagina die niet, set deze dan met de code: <code><nowiki>[[Status actualiteit::Concept]]</nowiki></code> , of vul het invoerformulier in.


Het is niet per se nodig een werkversie te maken om een concept te publiceren, dat is alleen nodig wanneer je een bestaande pagina in stand wilt houden tijdens het maken of aanpassen van een concept. Oftewel wanneer je wijzigingen niet direct zichtbaar wilt maken voor bezoekers.
Het is niet per se nodig een werkversie te maken om een concept te publiceren, dat is alleen nodig wanneer je een bestaande pagina in stand wilt houden tijdens het maken of aanpassen van een concept. Oftewel wanneer je wijzigingen niet direct zichtbaar wilt maken voor bezoekers.

Versie van 12 aug 2022 11:28

Doel[bewerken]

Ingrijpende wijzigingen voorbereiden die je eerst helemaal klaar wilt hebben voor je het publiceert. Waarom zou ik een wijziging niet direct zichtbaar willen maken? In principe is elke wijziging terug te draaien en kan het weinig kwaad als er tijdelijk iets 'verkeerds' zichtbaar is voor bezoekers. Toch kunnen we ons voorstellen dat er uitzonderingen zijn:

  • Je bewerkt een pagina die voorschrijvend is (die pagina's zijn overigens beveiligd tegen bewerken door niet-beheerders)
  • Je wilt meerdere pagina's tegelijk aanpassen, die naar elkaar verwijzen
  • Je krijgt de wijzigingen niet direct af waardoor een 'halve' pagina ontstaat die onleesbaar is voor bezoekers
  • Je wilt de pagina pas publiceren nadat een collega of expertgroep er naar heeft gekeken

Uitleg[bewerken]

Met Werkversies heeft NORA een methode om aan een nieuwe versie van een pagina te werken terwijl de bestaande pagina nog bestaat en gebruikt kan worden. Er kan gefilterd worden op werkversies of op 'gewone' versies.

Deze methode maakt gebruik van een aparte naamruimte voor werkversies. Een naamruimte is een voorgeconfigureerde plek in de wiki. In dit geval wordt dat elke pagina wiens naam begint met 'Werkversie:'. Op de plek waar je normaal 'Pagina' ziet staan, zie je 'Werkversie' staan.

To do: De daadwerkelijke naamruimte moet nog aangemaakt worden.

Het verschil met concepten[bewerken]

Een pagina heeft in principe altijd een Eigenschap:Status actualiteit. Voor werkversies zet je die per definitie op 'concept'. Heeft de oorspronkelijke pagina die niet, set deze dan met de code: [[Status actualiteit::Concept]] , of vul het invoerformulier in.

Het is niet per se nodig een werkversie te maken om een concept te publiceren, dat is alleen nodig wanneer je een bestaande pagina in stand wilt houden tijdens het maken of aanpassen van een concept. Oftewel wanneer je wijzigingen niet direct zichtbaar wilt maken voor bezoekers.

Werkversies maken[bewerken]

  • Controleer of de pagina inderdaad al bestaat en of je de huidige pagina wil bewaren terwijl je aan een werkversie gaat werken
  • kopieer de inhoud van de bestaande pagina
  • maak een nieuwe pagina aan waar je in de naam 'Werkversie:' aan het begin toevoegt
  • waar van toepassing: zorgt dat links naar werkversies van andere pagina's ook 'Werkversie:' in hun naam hebben.
  • voor sjablonen en afbeeldingen: zie onderstaande

Werkversies van het kennismodel[bewerken]

Elementen zetten we niet in de werkversie-naamruimte. Als je wil werken aan een aangepast elementtype, kun je het best een tijdelijk elementtype maken.

Werkversies van sjablonen gebruiken[bewerken]

Je kan ook van een sjabloon een werkversie maken, als je 'Sjabloon:' er tussen zet in de naam. Bij voorbeeld: Werkversie:Sjabloon:voorbeeld. Je verwijst naar die sjabloon met: {{Werkversie:Sjabloon:voorbeeld}}. Tijdens overzetten naar hoofdnaamruimte wordt dat aangepast

Werkversies afbeeldingen[bewerken]

Afbeeldingen kunnen geen werkversie krijgen. Maak eventueel gewoon een nieuwe pagina met een nieuwe afbeelding aan.

Bevragingen (queries)[bewerken]

In principe doe je de semantische bevragingen gewoon met een extra filter: [[Status actualiteit::Actueel]] of [[Status actualiteit::Concept]]. Je kan ook een check doen op de naamruimte: [[:+]] voor hoofdnaamruimte, [[Werkversie:+]] voor alleen werkversie-naamruimte.

Check: pagina's in Werkversie-naamruimte die status 'actueel' hebben[bewerken]

To do: check dat query werkt nadat de naamruimte geconfigureerd is

(Applicatie)code is beschermd tegen ongeautoriseerde wijzigingen, (Software)configuratiebeheer, 14+ netnummer, ADMS (Asset Description Metadata Schema), AES, AES, AI & Algoritmen, API, API (begrip), API Principes, API-contactpersonen, APIs, APIs, ASN.1, ASN.1, AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), Aan het architectuurdocument gestelde eisen, Aan het management worden evaluatierapportages verstrekt, Aan privacy gerelateerde vraagstukken, Aanbevelingen metadatamanagement... meer resultatenHet deel "]]" van de zoekopdracht is niet begrepen.</br>De resultaten kunnen afwijken van de verwachting.

Schakelen tussen werkversie en echte versie[bewerken]

To do: sjabloon Werkversie-schakelaar maken

Neem deze sjabloon op: Sjabloon:Werkversie-schakelaar.

Deze kijkt of er een werkversie is met dezelfde naam, of als je naar een werkversie kijkt, of er pagina in de hoofdnaamruimte is met dezelfde naam. Als dat zo is, toont hij een link erheen. Aan te raden om deze sjabloon in al je metadata-kaders op te nemen zodat je hem altijd ziet.

Migratie naar echte versie[bewerken]

Maak een script van welke pagina's je wil veranderen.

Losse pagina: kopiëren en plakken[bewerken]

Plaats gewoon de broncode van de werkversie naar de hoofdnaamruimte.

  • Vervang links naar werkversies, naar links in hoofdnaamruimte
  • Actualiseer 'status actualiteit'

Reeks pagina's: via Joris[bewerken]

Pagina's worden geëxporteerd uit de wiki, eventuele veranderingen worden er op uitgevoerd, en de pagina's worden geïmporteerd in de wiki.

  • geef aan of Status actualiteit aangepast moet worden
  • geef aan of een tijdelijk elementtype moet worden veranderd (zowel in de elementen aanpassen als in het kennismodel)
  • includeer template-sjablonen. Dit kan automatisch gedaan worden door Speciaal:Exporteren
  • exporteer naar XML-bestand
  • bewerk XML-bestand eventueel en doe vervangacties (Joris gebruikt daar Notepad++ voor omdat daar een zoek-en-vervang met regex in zit)
    • |Status actualiteit=Concept naar |Status actualiteit=Actueel
    • vervangen van namespaces is niet nodig via regex, want je kan bij importeren kiezen voor hoofdnaamruimte (sjablonen worden alsnog in Sjabloon-ruimte gezet als je ze Werkversie:Sjabloon:xxx hebt genoemd). Code zou anders iets zijn met <title>Werkversie:(.*)</title>\n(.*)<ns>3050</ns> naar <title>$1</title>\n$2<ns>0</ns>
    • vervangen van links (en inclusies) naar andere werkversie-pagina's, regex: ([\[\{]{2})[wW]erkversie: naar $1
    • check of nog elders 'werkversie' staat (met en zonder hoofdletter w), met name in queries
  • XML uploaden naar Speciaal:Importeren
    • Interwikivoorvoegsel: ""
    • Importeren naar een naamruimte: (hoofdnaamruimte)