Expertgroep Dienstverlening januari 2024

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Bijeenkomst van Expertgroep Dienstverlening op woensdag 10 januari 2024, 10.00-12.00 uur, met aansluitend lunch tot 13:00, locatie: Gemeentehuis Utrechtse Heuvelrug (en online via MS Teams).
Doel: Vormen van werkgroepen rond topics
Doelgroep: Leden van de NORA Expertgroep Basisconcept van Dienstverlening (architecturen & stakeholders) .

Agenda[bewerken]

  • Notulen van de december vergadering:
  • Concept doelstelling van onze expertgroep, met input van de deelnemers bespreken.
  • Invulling geven aan werkgroepen, om ervoor te zorgen dat er in kleinere groepen dingen uitgewerkt kunnen worden, die dan vervolgens gepresenteerd kunnen worden.
  • Begrippenlijst bespreken.
  • Het overzicht kern/interactie model van het basisconcept een adequate naam geven. Het gaat om het bestand:
Dienstverlening-overheid-aan-burgers.png

Opening[bewerken]

Aanwezigen: Eric Brouwer (Nora), Xandra Kool (Gemeente Utrechtse Heuvelrug), Paul Hakse (Veiligheidsregio Friesland), Jan van Bon (Stichting Survuz), Marcel Schrauwen (VZVZ), Renzo Wouters (Ministerie van Justitie), Esther Terpstra (JustID), Anne Visser (Gemeente Rotterdam), Tom Wijdeveld (Gemeente Edam-Volendam), Jeroen Bekaert (Ministerie van Algemene Zaken), Pieter Hoekstra (Begrip)
Online aanwezig: Marieke Vos (Nora), Guido van Alphen (Coreon), Martin Haagsma (Ministerie van Justitie), Reda Saad (Logius), Lysanne van der Kuip (Veiligheidsregio Friesland), Monique van Dijk (Begrip)

Goedkeuren verslag vergadering december[bewerken]

Het verslag Expertgroep Dienstverlening december 2023 is enkele werkdagen na de meeting online gezet en tijdens de vergadering overlopen. Geen correcties.

van Visie naar Doelen[bewerken]

Er is in kleine groepjes gewerkt aan het uitwerken van de concepttekst van visie, missie, waarden, strategie, doelstelling en doelen van onze expertgroep, waarbij de overlegpagina van onze Nora Wiki website gebruikt werd.
Voorstel missie : “Het verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven door het bevorderen van de samenwerking tussen en binnen overheidsorganisaties”.
Voorstel visie : “We bieden instrumenten aan om ambtenaren optimaal en gestandaardiseerd te laten samenwerken bij de overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven”.
Voorstel waarden :

  1. “Begrijpelijk voor alle stakeholders (burgers, bedrijven, ambtenaren, architecten etc).
  2. Integer
  3. Transparant – openheid
  4. Kennis delen
  5. Gedrevenheid en toewijding”

Voorstel strategie : Hoe ga je missie en visie uitvoeren? Het ontwikkelen en gebruiken van kennis met behulp van een community basisconcept van dienstverlening uitdragen. We willen dat mensen weten dat het Basisconcept bestaat, dat ze nieuwsgierig worden, dat ze het begrijpen en kunnen toepassen en dat ze het ook echt toepassen. Daarvoor moeten we ze bereiken (waar zijn ze, hoe vinden we ze?), aansluiten bij hun behoeften en interesses (hoe?) en hun begrip (daarvoor heb je feedback voor nodig) en mensen enthousiast maken en in staat stellen stellen om het toe te passen. We kiezen daarom voor actieve interactie, zoals:

  • inspireren
  • delen & contact leggen


Voorstel doelstellingen : Aanbieden van een basisconcept van overheidsdienstverlening met als doel een effectievere en efficiëntere dienstverlening te verkrijgen door het beschikbaar stellen van een gedocumenteerde methode voor het standaardiseren, structureren en organiseren. Marcel, Renzo en Anne gaan dit verder uitwerken mbv Archimate. Esther stelt voor om de begrippen doelmatig, doeltreffend eraan toe te voegen.

Werkgroepen[bewerken]

We zijn vanuit de doelstellingen momenteel tot de volgende werkgroepen gekomen binnen onze expertgroep Dienstverlening:

  • Architectuur : Marieke, Marcel, Renzo en Reda
  • Redactie : Jan, Guido, Esther
  • Netwerk (opleiding, promotiebijeenkomsten, communicatie, dochters van Nora) :

Reda, Esther, Jeroen, Paul, Tom

Marieke heeft op de pagina van de Expertgroep de werkgroepen al genoemd (dank!): "Op het moment zijn er drie werkgroepen, die elk in eerste instantie in een sandbox-omgeving aan de slag gaan voordat de reguliere pagina's van het thema aangepast worden:


Je ziet twee links per werkgroep: 1 pagina van de werkgroep zelf, zodat je naar de werkgroep kunt verwijzen binnen de wiki, plus een sandbox-omgeving die ze vrijelijk kunnen benutten.

Werkafspraken[bewerken]

  1. Kort en bondig zijn
  2. Deze 3 fases hanteren : ontwikkelen (testen), beheren en uitdragen
  3. Eerst informatie binnen de expertgroep delen en vervolgens naar buiten uitdragen
  4. Sandbox (interne werkomgeving) gebruiken. Alles wat in de sandbox geschreven wordt, verschijnt niet op de reguliere web pagina.

Agenda online meeting donderdag 1 februari om 10 uur[bewerken]

  • Doelstelling verder uitwerken en concreet krijgen, in eerste instantie voor onszelf en het daarna vertalen naar een doelstelling voor de bestuurders.
  • Iedere werkgroep kan zijn SMART doelstelling presenteren
  • Zijn er nog andere werkgroepen nodig?
  • Willen er nog deelnemers bij werkgroepen aansluiten?