Nieuw Metamodel bindende architectuurafspraken NORA
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
- Status
- De Gebruikersraad heeft ingestemd met RFC 2022 op 13-9-2022. De wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2023.
- Was onderdeel van publieke review
- Terug naar Reviewpagina
- Terug naar Scope Review
- Type pagina
- Toelichtingen
- Meer Toelichtingen bekijken:
- Alle Toelichtingen uit RFC 2022
Alle pagina's in het RFC Bindende architectuurafspraken 2022 passen binnen dit metamodel:
Situatie voor 1-1-2023[bewerken]
In de huidige NORA zijn architectuurprincipes uitgesplitst naar Basisprincipes (BP's) en Afgeleide principes (AP's). Het idee hierachter is dat Basisprincipes de gewenste kwaliteit van overheidsdienstverlening beschrijven (vanuit het perspectief van de maatschappij) en dat Afgeleide Principes dienen om de kwaliteitskenmerken van de diensten van de overheid in de praktijk te waarborgen. De AP's zijn met de BP's verbonden via de relatie Realiseert.
Nieuwe situatie per 1-1-2023 (en al getoond in RFC)[bewerken]
Zoals je ziet zijn er 5 wijzigingen:
- Een nieuw concept ‘Kernwaarden van Dienstverlening’ is toegevoegd. Deze vormen een verbindende functie tussen beleid, architectuur en uitvoering. Zo moeten ze zorgen voor een goede aansluiting op de waarde die de overheid in de Nederlandse samenleving wil leveren.
- De Basisprincipes worden ondergebracht in het hernoemde concept "Kwaliteitsdoelen." Kwaliteitsdoelen beschrijven wat we met de NORA willen bereiken, gericht op de kwaliteit van dienstverlening. Naast de oude Basisprincipes zijn er nog 10 nieuwe Kwaliteitsdoelen.
- De Afgeleide principes (AP's) worden als concept vervangen door "Architectuurprincipes" (NORA Architecuurprincipes, of te wel NAP's, om het onderscheid duidelijk te maken). De NAP's beschrijven specifieke kwaliteitskenmerken van dienstverlening vanuit het perspectief van architectuur.
- De relatie tussen Beleidskaders en architectuurafspraken is alleen expliciet gelegd op het niveau van de Kwaliteitsdoelen. Gewijzigd beleid hoeft dus maar op één plek verwerkt te worden. De relatie van Kernwaarden en Architectuurprincipes naar beleid is dus indirect, maar kun je wel bekijken om de impact van beleidswijzigingen te bepalen.
- De Kernwaarden van Dienstverlening zijn via de relatie "Motiveert" verbonden met de Kwaliteitsdoelen. De Architectuurprincipes zijn met de Kwaliteitsdoelen verbonden met de relatie "Realiseert," zoals dat ook bij Afgeleide principes en Basisprincipes het geval was.