Hardening middlewarecomponenten​

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

Objectdefinitie

​​Betreft het uitschakelen van niet noodzakelijke functionaliteit.​

Objecttoelichting

​​De standaardconfiguratie van de meeste middlewarecomponenten, zoals messaging middleware en databasemanagementserver is niet ontworpen met informatiebeveiliging als de primaire focus. In plaats daarvan zijn standaardinstellingen meer gericht op bruikbaarheid, communicatie en functionaliteit. Hardening is het proces van het uitschakelen of verwijderen van overbodige en/of niet gebruikte functies, services en accounts, waarmee tevens beveiliging wordt verbeterd. Ook middlewarecomponenten behoren te worden gehardend. Alle overbodige en niet gebruikte functies, services en accounts behoren van de server(s) te worden verwijderd of te worden uitgeschakeld.

​Dit uitschakelen van functies is voor middleware als Enterprise Service Bussen (ESB) lastig, vooral als een ESB een centrale rol speelt in de infrastructuur. Vooraf is niet te bepalen wanneer een bepaalde functie nodig is.


Criterium

​​Voor het beveiligen van middlewarecomponenten behoren overbodige functies en ongeoorloofde toegang te worden uitgeschakeld.​

Doelstelling

​​Verlagen van de kans op misbruik van standaard functionaliteit.​

Risico

​​Elke niet-noodzakelijke functie van een systeem biedt extra kansen en mogelijkheden voor fouten en misbruik, waardoor de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de data in verminderde mate is te garanderen.​

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

ℹ️(Klik om uitleg open/dicht te klappen)

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methodiek ingedeeld in drie aspecten: Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is ISO 27040 2016 6.4.5

Onderliggende normen