Ontwerpdocumentatie

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BIO Thema Middleware is een nieuwe BIO Thema-uitwerking. Versie 1.0 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd. De ontsluiting in de Information Security Object Respository (ISOR) zal eind 2023 plaatsvinden.
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

Objectdefinitie

Omvat de specificaties van de technische samenhang van middlewarecomponenten.

Objecttoelichting

In de middlewarearchitectuur is vastgelegd wat de functionele relaties zijn tussen IT-componenten in de informatieketen waarin middlewarecomponenten functioneren. De ontwerpdocumentatie beschrijft op basis daarvan de ontworpen (ingestelde) technische relaties tussen de middlewarecomponenten en hoe configuraties wordt ingericht.


Criterium

Het ontwerp van middleware behoort te zijn gedocumenteerd.

Doelstelling

​​Inzicht en overzicht van functionele en technische relaties tussen middlewarecomponenten en hun actuele configuraties.​

Risico

​​Configuratiewijzigingen kunnen leiden tot onvoorspelbaar gedrag van de componenten, waardoor een verminderde beschikbaarheid of datalekken kunnen ontstaan.​

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

ℹ️(Klik om uitleg open/dicht te klappen)

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methodiek ingedeeld in drie aspecten: Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is SoGP 2018 SY1.1.1

Onderliggende normen