Overleg:RFC Bindende architectuurafspraken 2022

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 30 aug 2022 om 18:03 (→‎Gevraagde besluiten: 2023 ipv 2022)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gevraagde besluiten[bewerken]

  1. De Werkgroep NORA Architectuur Principes vraagt de NORA Gebruikersraad om in te stemmen met de opgeleverde set van 89 generieke implicaties, en deze toe te voegen aan de set van wijzigingen waarvan eerder is besloten dat ze per 1-1-2023 ingaan.
  2. De Werkgroep NORA Architectuur Principes vraagt de NORA Gebruikersraad om de totale set van wijzigingen met ingangsdatum 1-1-2023 te bekrachtigen:

Totale set aan voorgestelde wijzigingen per 1-1-2023[bewerken]

  1. Alle Basisprincipes komen te vervallen.
  2. Alle Afgeleide principes komen te vervallen.
  3. De al eerder vastgestelde Kernwaarden van Dienstverlening vormen hierdoor het hoogste abstractieniveau van de architectuurafspraken.
  4. 20 Kwaliteitsdoelen worden toegevoegd aan de bindende architectuurafspraken,
  5. 17 nieuwe Architectuurprincipes vullen de Kwaliteitsdoelen in,
  6. 89 nieuwe Implicaties van Architectuurprincipes concretiseren deze verder.

Doel van deze wijzigingen[bewerken]

Het doel van deze wijzigingen is het beschikbaar maken van een nieuwe robuuste set van bindende afspraken van de NORA, die actueel en bruikbaar is:

  • De relatie tussen architectuurafspraken en beleid beter in beeld;
  • Een samenhangend geheel van afspraken met een begrijpelijke logica en structuur;
    • Kernwaarden en kwaliteitsdoelen, ter ondersteuning van het gesprek met bestuurders en beleidsmedewerkers;
    • Architectuurprincipes en Implicaties, ter ondersteuning van het gesprek over het ontwerp en de realisatie van diensten;
    • Heldere relaties tussen de verschillende niveaus en een indeling volgens het vijflaagsmodel, voor een eenvoudiger verantwoording van keuzes en snelle de impactanalyse van nieuw beleid.
  • Actualisatie op basis van de meest recente kennis en ervaring in de NORA Familie;
  • Grotere toepasbaarheid in de praktijk te vergroten, o.a. door generieke NORA implicaties te combineren met implicaties vanuit de eigen context.

Achtergrond RFC[bewerken]

In het najaar 2019 is gestart met het verbeteren van de (samenhang van de) NORA principes. En nu, ca 3 jaar later, ligt er een enorm verbeterde en meer uitgebreide NORA voor ons, die de nationale architectuurkennis en architectuurafspraken van de overheid omvat.

Dit was een proces in veel stappen, waarbij de NORA Gebruikersraad telkens goedkeuring verleend heeft voordat de volgende stap werd genomen. Eind 2021 is er bovendien een publieke review gestart van de voorstellen tot dan toe, om feedback uit de hele publieke sector op te halen. Die reviewronde heeft geleid tot een nieuwe versie van de voorstellen, die weer is voorgelegd aan de reviewers.

De Werkgroep NORA Architectuur Principes heeft nu ook hun laatste stap gezet, door een set van 89 generieke Implicaties van Architectuurprincipes op te leveren.

Het is aan de NORA Gebruikersraad om hiermee akkoord te gaan en alle wijzigingen samen over de finishlijn te brengen: bekrachtiging door het OBDO.

Besluitvorming en tijdslijn[bewerken]

Dit RFC zal op 13 september 2022 worden besproken in de bijeenkomst van de NORA Gebruikersraad, zie agendapunt "Goedkeuring voorstel NAP implicaties".

Scope RFC[bewerken]

We hebben een overzicht gemaakt van alle pagina's die rechtstreeks worden geraakt door het RFC: Volledige scope RFC Bindende Architectuurafspraken 2022

Overzichten en relaties[bewerken]

Ook hebben we diverse overzichten gemaakt van de onderdelen van de RFC en de reacties vanuit de openbare review daarvan:

Voorgeschiedenis RFC[bewerken]

Voor wie geïnteresseerd is in het verloop van de RFC de afgelopen jaren, hebben we verslag gedaan van de werkzaamheden:

Wat verdwijnt er?[bewerken]

De bestaande kern van de NORA architectuurafspraken zijn de Basisprincipes. Die Basisprincipes verdwijnen in deze vorm, maar zijn wel te herkennen in de Kwaliteitsdoelen. Ook de onderliggende Afgeleide principes vervallen, maar komen grotendeels terug in de nieuwe Architectuurprincipes of implicaties daar van.
We hebben een paar overzichten gemaakt waarin deze veranderingen duidelijk worden:

Het blijft mogelijk om Themaprincipes voor te stellen vanuit een bepaald onderwerp, voor zaken die niet generiek relevant zijn, of als opstapje naar een Nationale architectuurafspraak. De Themaprincipes waren voorheen gerelateerd aan Afgeleide Principes en worden nu gerelateerd aan NORA Architectuurprincipes (NAP's).