API’s en de samenwerkende overheid

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
breakout-ronde
Programma hele dag
logo NORA Gebruikersdag, de teksten NORA (blauw), Gebruikersdag (paars) en Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (lichtblauw), voor een takje met daaraan puzzelstukjes in blauw en paars
Onderdeel van de NORA Gebruikersdag 19 november 2019, breakout-ronden
Programma
12:00 - 12:30 Opening
12:45 - 13:15 Breakout-ronde 1
13:30 - 14:00 Breakout-ronde 2
14:15 - 14:45 Breakout-ronde 3
15:00 - 16:30 Verdiepingsronde
16:45 - 17:30 Paneldiscussie met drankje
17:30 - 18:00 Netwerkborrel
Locatie: Rijkswaterstaat, Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht.
Aanmelden: via pleio (t/m do 14 november).
Bijeenkomst op dinsdag 19 november 2019, 12:45 - 14:45 uur, locatie: Rijkswaterstaat

Adres: Griffioenlaan 2, 3526 LA Utrecht.
Doel: Informeren over het concept API en de betekenis voor de samenwerkende overheid
Doelgroep: Iedereen die zich met architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. bezighoudt in de publieke sector is welkom, dus zet deze uitnodiging gerust door in je netwerk.
Contactpersoon: Youetta de Jager, Enterprise Architect (ICTU) .Presentatie in vergaderzaal over het onderwerp API's en de samenwerkende overheid”
Presentatie API's en de samenwerkende overheid

Youetta de Jager (ICTU, senior consultant) neemt de deelnemers mee op reis met de API-strategie van de overheid. Maar wat is eigenlijk zo’n API? Wat kan een API en wat weten we er al over? NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur ondersteunt de community in het ontwikkelen van een strategie en het gebruik van API’s. Waar is behoefte aan bij dit thema?

Door API’s (Application Programming Interfaces) kunnen computerprogramma’s communiceren met een ander programma. Het zijn programmeerbare blokjes waarmee een dienst slim samengesteld kan worden. API’s bieden mogelijkheden voor privacy-by-design. Er zijn bijvoorbeeld API’s die alleen ja/nee antwoorden geven. Daarmee kan het gebruik van Self Sovereign Identity worden gerealiseerd.

“Tot nu toe is er veel technisch werk verricht. Er liggen bijvoorbeeld standaarden voor API’s”, vertelt Youetta. “Dar gaat nog vooral om de vraag: welke data zitten erin? Als gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem wil je weten hoe robuust zo’n dienst gebouwd is. Bijvoorbeeld: deze API is 24/7 beschikbaar. Of: deze API is geschikt voor meer dan 10000 gebruikers.”

Ze heeft een Mindmap (PDF, 80 kB) gemaakt over API’s en nodigt iedereen uit: “Werk mee, denk mee, vul aan.”

Waar hebben deelnemers behoefte aan?

  • “Help ons standaarden beter te begrijpen.”
  • “Vindbaar maken en bieden van standaarden.”
  • “API’s kunnen plotten op alle architectuurlagen. Structuren.”
  • “Hoe maken we de transitie naar op API’s gebaseerde diensten?”
  • “Omschrijvingen van API’s vanuit de behoefte van de eindgebruiker en eisen aan de dienst.”
  • “Behoefte aan organisatie die API’s publiceert en beheert: een soort API Management Platform.”
  • “Gemeenten werken samen in de Common Ground. We zijn al met API’s bezig. Eigenlijk wil je dat ook landelijk als overheid. NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur kan een rol hebben in het bij elkaar brengen van die ontwikkelingen.“

Voorbeelden

Er zijn voorbeelden beschikbaar, vertelt Youetta. “Uber heeft architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. met API’s, ook de Belastingdienst heeft voorbeelden. Er zijn mogelijkheden kennis uit te wisselen.” In NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur staan al namen van organisaties die met API’s werken, met contactpersonen erbij.

“Wat verwacht je van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur?”, vraagt Youetta. “Focus op het gemeenschappelijke niveau. Domeinspecifiek hoort bij de domeinreferentie architecturen.” Youetta vertelt wat er al gebeurt: “We maken een verbinding tussen het Kennisplatform API’s en de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. Ontwerpvragen als ‘Hoe ontwerp ik een API?’ pakt developer.overheid.nl op. Op dat platform worden ook de API’s gepubliceerd.”

Het gedachtengoed van API’s wordt verwerkt in de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur in de themapagina API.

Presentatie in vergaderzaal over het onderwerp API's en de samenwerkende overheid”
Presentatie API's en de samenwerkende overheid