Organisatiestructuur van netwerkbeheer

Uit NORA Online
ISOR:Organisatiestructuur van netwerkbeheer
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

Definitie

De opzet van de administratieve organisatie van het netwerk- en communicatiebeheer.

Toelichting

In de ISO 27002 2017 worden geen organisatorische principes genoemd voor communicatievoorzieningen. De Duitse Basis für Informationssicherheit (BSI) benoemt daarvoor meerdere principes, die aangeven dat in het beleid is vastgesteld, dat voor het beheer van netwerken een centrale organisatiestructuur benodigd is.


Criterium

In het beleid behoort te zijn vastgesteld dat een centrale organisatiestructuur gebruikt wordt voor het beheren van netwerken (onder andere Local Area Network (LAN) en Virtual Local Area Network (VLAN)) en zo veel mogelijk van de hardware en softwarecomponenten daarvan.

Doelstelling

Het invullen, coördineren en borgen van het netwerkbeheer.

Risico

Het niet effectief tot uitvoering komen van het beleid

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methode ingedeeld in drie aspecten:Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is BSI 200-2 2017 4.2

Onderliggende normen

IDConformiteitsindicatorStelling
CVZ_B.04.01 Organisatiestructuur

In de organisatiestructuur voor het netwerkbeheer zijn onder andere de volgende beheersingsprocessen benoemd: configuratie-, performance-, fault- en beveiligingsbeheer (security management)

CVZ_B.04.02 Organisatiestructuur

De beheer(sings)processen hebben volgens het informatiebeveiligingsbeleidHet informatiebeveiligingsbeleid verbindt de bedrijfsdoelstellingen met beveiligingsdoelstellingen. Met de beveiligingsdoelstellingen geeft een organisatie aan op welke wijze – door het treffen van beveiligingsmaatregelen – de bedrijfsdoelstellingen nagestreefd worden. een formele positie binnen de gehele organisatie.

CVZ_B.04.03 Organisatiestructuur

De taken en verantwoordelijkheden van de verantwoordelijke functionarissen voor deze processen zijn duidelijk gedefinieerd.