Gegevensmanagement

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 29 jan 2020 om 17:54 (foutmeldingen verwijderd door elementtype thema te vermijden (conform laatste inzichten thema's))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het thema Gegevensmanagement in NORA is op 4 april 2019 opgeleverd als 1.0 versie, de eerste publieke versie. Het is de verzameling van kennis uit de Expertgroep Gegevensmanagement. Dit is geen eindversie of afgerond kader voor de publieke sector. De Expertgroep waardeert het als mensen hun feedback geven over de teksten zoals die er nu liggen, de structuur en de samenhang. Dat kan in de wiki (zie Help/Bewerken en Help/Reageren, of met een mailtje aan nora@ictu.nl.



Agenda
Volledige agenda NORA
Logo van het subthema gegevensmanagement,de tekst Gegevensmanagement met een serie nulletjes en eentjes die op verschillende manieren zijn gegroepeerd en gearceerd. Plus in de onderhoek het logo van Data op het web, een spinneweb met nulletjes en eentjes er in en de tekst Data op het web.

Wat is Gegevensmanagement?[bewerken]

Identity and Access Management (IAM) is vrij vertaald het beheer om er voor te zorgen dat de juiste "identiteiten" (denk daarbij vooral aan personen of computers), voor de juiste redenen en op het juiste moment toegang krijgen tot de juiste faciliteiten. Om binnen de overheid c.q. samenleving te komen tot meer eenduidige en gedeelde beelden inzake Identity & Access Management (IAM), geven we hier onze gezamenlijke visie daarop, met uitleg van de relevante aspecten en begrippen en een visualisatie en beschrijving van hun samenhang. Zo goed als mogelijk zijn ook kaders aangegeven: handvatten om IAM goed op te nemen in het ontwerp van onze dienstverlening. Aangezien het hier gaat om een wereldwijde onderkende discipline, sluiten we vanuit de NORA zo veel mogelijk aan op de internationaal gebruikte termen en omschrijvingen via vertalingen in het Nederlands.

Waarom is Gegevensmanagement van belang?[bewerken]

Doordat we steeds meer werken met gegevens die buiten onze eigen organisatie of organisatieonderdeel zijn verzameld, is gegevensmanagement steeds belangrijker geworden. Weet je als organisatie wat je aan data in huis hebt, wie het beheert, welke kwaliteit het heeft, waar het wel en niet voor hergebruikt mag worden? En zo nee, hoe kunnen de (potentiële) gebruikers van die data daar dan achter komen?

Direct aan de slag

Direct naar inhoud thema:

Leeswijzer en volledige inhoud

Grondslagen gegevensmanagement:

Werkdefinitie gegevensmanagement
Begrippenkader gegevensmanagement
Principes van gegevensmanagement
Het doel van gegevensmanagement

Gegevensmanagement organiseren in organisatie/keten:

Besturing en governance gegevensmanagement
Visie gegevensmanagement opstellen
Rollen binnen gegevensmanagement
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Wil je bijdragen (zelf input inbrengen, meelezen, etc.) leveren? Dan ben je van harte welkom. Je kunt je aanmelden via nora@ictu.nl. Ook kun je de discussieversies op de wiki pagina's bewerken of een opmerking op de overlegpagina plaatsen. Bijeenkomsten expertgroep en bredere sessie thema (van nieuw naar oud):

... meer resultaten

Op 4 april 2019 maakten we in het symposium Samen het gegevenslandschap Harmoniseren een eerste stap in het in kaart brengen van de community van dit onderwerp. De resultaten hiervan (bestaande initiatieven, kennisbehoefte en kennisaanbod in een overzicht) zullen we hier presenteren. Help ons om de visualisatie verder in te vullen:

Bestaand initiatief aanmelden
jezelf plotten op het gegevenslandschap
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Nuttige links en netwerken:

Platform Linked Data Nederland
Kennisplatform Big Data
Nederlands profiel voor gegevenscatalogi
Ideeënmarkt informatiemodellering en gegevensuitwisseling
Workshop Nederlands Profiel voor Gegevenscatalogi (PLDN)
Data Agenda Overheid

Dit thema wordt beheerd door experts uit overheid en marktpartijen:

Expertgroep Gegevensmanagement

Contactpersoon: Wim Stolk, info@stolkinformatiemanagement.nl

Contact.png