NORA Familie

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (Overleg | bijdragen) op 10 aug 2015 om 16:00 (eerste versie)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
European Interoperability Reference Architecture.png

NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur dochters en NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur familie

Traditioneel is de term 'dochter' ofwel dochterarchitectuur gebruikt voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. De NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde overheidslaag (Bestuurlijke dochters, keten Ketenarchitecturen of domein Domeinarchitecturen). De NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur EIR.

De term 'dochter' betekent in de praktijk niet per se dat de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur er eerst was en de dochters op basis van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur ontstaan. Ook is de term niet hiërarchisch bedoeld: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en dochters, maar ook tussen de dochters onderling. Een familie is het niet altijd eens, maar deelt wel dezelfde kernwaarden. Familie houdt elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de buitenwereld en hun eigen leven. Familie neemt handige oplossingen van elkaar over, leent meubilair uit en staat elkaar bij met raad en daad.

De NORA-familie is een moderne familie: Samengesteld, democratisch en met een breed spectrum aan afkomsten en voorkeuren. En net als in elk samengesteld gezin is het alleen mogelijk om een echte familie te vormen als we de verschillen accepteren en labels als 'stief-', 'half'- en 'schoon'- zoveel mogelijk vermijden. Een NORA-dochter is kortom elke architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. die bereid is deel uit te maken van de NORA-familie.

Meerwaarde NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Familie

Zoals de meeste moeders leert NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur minstens evenveel van haar kinderen als andersom. De concrete toepassingservaring die de dochters opdoen helpt de abstracte principes van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur verder aan te scherpen. Onderwerpen waar de ene dochter tegenop loopt raken vaak ook andere delen van de publieke sector en door kennis uit te wisselen leren we sneller. Zoals volwassen kinderen elkaar vaak treffen in hun ouderlijk huis wil NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur de dochters een plaats bieden waar ze elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en resources delen. Die plek is zowel fysiek (loop binnen bij ICTU en we kunnen vast wel een hoekje vinden waar je kunt overleggen) als digitaal (noraonline verwijst naar alle dochters en wil dat in de toekomst steeds meer samen met hen doen). We ontmoeten elkaar in de Gebruikersraad NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur, in expertgroepen over thema's en doorontwikkeling, op LinkedIn en via de mail. En als een echte moeder ziet NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur het als taak om contact op te nemen als ze een tijd niets van een dochter heeft gehoord, om nieuwtjes door te brieven en als bemiddelaar op te treden in conflicten.

De kernwaarden van de NORA-familie uitten zich in de kernonderdelen van het Kennismodel: Principes, Standaarden, Bouwstenen en Begrippen. Niet alle principes, standaarden, bouwstenen en begrippen zijn voor elke dochter relevant. Maar daar waar dat wel zo is zou er weinig ruimte moeten zitten tussen de definitie van verschillende dochters. Dat voorkomt communicatieproblemen en maakt dat we niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden.

Veel zaken kunnen dochters rechtstreeks overnemen uit de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. Dit proces heet overerving en kan in veel gevallen geautomatiseerd worden: wijzigt de NORA-wiki, dan wijzigt ook het principe of begrip in de ervende dochter. Andersom kan de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur ook erven van een dochter, wat het mogelijk maakt voor dochters om zaken van elkaar over te nemen. Zie je een goede kandidaat voor overerving, laat het dan even weten in de Gebruikersraad NORA en/of via nora@ictu.nl. Daarnaast zie je ook harmonisatie tussen dochters onderling, bijvoorbeeld binnen het onderwijsdomein of tussen de bestuurlijke dochters. Organisaties die regelmatig met meerdere dochters tegelijk te maken hebben vragen om dit soort samenwerking, zodat ze geen dubbel (of zelfs tegengesteld) werken hoeven te doen.


NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en dochters
→ [[ | Visie op dochters]]
→ [[ | NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur als dochter van EIRA]]
→ [[ | Alle dochters ]]
 1. Duurzaamheid en architectuur
 2. AORTA (Landelijke infrastructuur voor berichtuitwisseling in de zorg)
 3. Architectuur strafrechtketen (Astra)
 4. Architectuur Vreemdelingenketen
 5. Concernarchitectuur Logius
 6. CORA (COrporatie Referentie Architectuur)
 7. DERA (Digitale Erfgoed Referentie Architectuur)
 8. EAR (EnterpriseArchitectuur Rijksdienst)
 9. Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur (GO)
 10. GEMMA (Gemeentelijke ModelArchitectuur)
 11. HORA (Hoger Onderwijs Referentie Architectuur)
 12. KarWeI (Ketenarchitectuur Werk en Inkomen)
 13. LIDA (Langdurige-zorg InformatieDomeinArchitectuur)
 14. MARA (Model Architectuur voor Rijks Archiefinstellingen)
 15. MARIJ (ModelArchitectuur Rijksoverheid)
 16. MARTHE (Model Architectuur RijksToezichts- en HandhavingsEenheden)
 17. PETRA (Provinciale EnTerprise ReferentieArchitectuur)
 18. PURA (Publieke gezondheid Referentie Architectuur)
 19. Referentiearchitectuur educatieve contentketen
 20. Referentiearchitectuur Jeugdketens
 21. ROSA (Referentie Onderwijs Sector Architectuur)
 22. Standaarden informatievoorziening strafrechtsketen
 23. TARA (Toegankelijke Archieven Referentie Architectuur)
 24. Triple A
 25. VeRa (Veiligheidsregios Referentie Architectuur)
 26. VERA (Volkshuisvesting Referentie Architectuur)
 27. WILMA (Waterschaps Informatie & Logisch Model Architectuur)
 28. ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur)
Puzzelstuk.png
Kiezen & Toepassen
→ [[ | Welke dochter is voor mij van toepassing?]]
→ [[ | Ervaringen met kiezen]]
→ [[ | Ervaringen met toepassen]]
→ [[ | Ervaringen met het opzetten van een dochter]]
Gereedschap.png

Voor en door dochters

Kunnen wij toetreden tot de NORA-familie?
Meer informatie over overven en harmonisatie
Nieuwsbrief NORA Familie

Contactpersoon is Marieke Vos (NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer),

marieke.vos@ictu.nl
Contact.png