Netwerkauthenticatie

Uit NORA Online
ISOR:Netwerkauthenticatie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Versie 2.0 van 9 februari 2021 van de BIO Thema-uitwerking Communicatievoorzieningen is vervangen door versie 2.1 van 29 oktober 2021.
De wijzigingen betreffen met name de uniformering van objectdefinities en objectnamen in en tussen BIO Thema-uitwerkingen.
Versie 2.1 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd.
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

Objectdefinitie

Betreft een voorziening die controleert of een apparaat geautoriseerd is om op het netwerk te kunnen worden aangesloten.

Objecttoelichting

Netwerkauthenticatie is niet expliciet genormeerd in de ISO 27002 2017. Inherent aan het protocol Institution of Electrical Engineers (IEE) 801.x dient, om het onbevoegd aansluiten van netwerkdevices te voorkomen, authenticatie van netwerk-nodes te worden toegepast. Sniffing, ofwel afluisteren, is één van de vormen van onbevoegde toegang.


Criterium

Authenticatie van netwerk-nodes behoort te worden toegepast om onbevoegd aansluiten van netwerkdevices (sniffing) te voorkomen.

Doelstelling

Dat alleen vooraf toegestane netwerkdevices op het netwerk worden toegelaten.

Risico

Ongeautoriseerde netwerkdevices worden aangesloten op het netwerk.

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

ℹ️(Klik om uitleg open/dicht te klappen)

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methodiek ingedeeld in drie aspecten: Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is CIP-netwerk

Onderliggende normen

IDConformiteitsindicatorStelling
CVZ_U.14.01 Authenticatie van netwerknodes

Alvorens logisch toegang te verkrijgen tot een netwerk wordt de authenticiteit van een aangesloten netwerkdevice gecontroleerd (Extensible Authentication Protocol - Transport Layer Security (EAP-TLS)).

CVZ_U.14.02 Authenticatie van netwerknodes

Alleen de specifiek voor het netwerk toegestane netwerk-devices worden logisch gekoppeld met de in het netwerk aanwezige clients en informatiesystemen (Institution of Electrical Engineers (IEE) 802.1x).