ODF (Open Document Format) 1.2

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoekenStandaard.png
Naam: ODF (Open Document Format) 1.2

ID: ODF

Type: Standaard
Publicatiedatum: 2012/01/11
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl.
Schaduwkopie: FS:ODF

Status actualiteit: Actueel [1]

Formaat documentbewerking
Standaard voor tekstdocumenten, (vector-)tekeningen, presentaties en rekenbladen (spreadsheets)., ODF is een applicatie- en leveranciers-onafhankelijke documentstandaard.  Ook in de toekomst blijven ODF bestanden toegankelijk, ongeacht de office applicaties die op dat moment al dan niet worden ondersteund.
ODF bestanden hebben een structuur waardoor ze gemakkelijk te exporteren zijn naar PDF documenten die voldoen aan duurzaamheids- en toegankelijkheidsrichtlijnen. Dankzij deze structuur kunnen zoekmachines ODF bestanden goed indexeren en vinden.
Alle gangbare office applicaties kunnen ODF bestanden lezen en schrijven. Het gebruik van het standaardformaat ODF staat los van het al dan niet gebruiken van open source office software.


  • Nut: ODF is een applicatie- en leveranciers-onafhankelijke documentstandaard.  Ook in de toekomst blijven ODF bestanden toegankelijk, ongeacht de office applicaties die op dat moment al dan niet worden ondersteund.

ODF bestanden hebben een structuur waardoor ze gemakkelijk te exporteren zijn naar PDF documenten die voldoen aan duurzaamheids- en toegankelijkheidsrichtlijnen. Dankzij deze structuur kunnen zoekmachines ODF bestanden goed indexeren en vinden.
Alle gangbare office applicaties kunnen ODF bestanden lezen en schrijven. Het gebruik van het standaardformaat ODF staat los van het al dan niet gebruiken van open source office software.Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebied: Voor de uitwisseling van reviseerbare documenten.
  • Organisatorisch werkingsgebied: Overheden en instellingen uit de publieke sector.
  • Waarvoor geldt de verplichting: Bij de aanschaf of ontwikkeling van (kantoor)software voor de bewerking van documenten die worden uitgewisseld met burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties.

Deze (kantoor)software moet ODF volledig ondersteunen en mag daarnaast andere (zoals leveranciersafhankelijke) documentformaten ondersteunen.
De verplichting geldt niet voor (kantoor)software waarmee alleen documenten worden bewerkt die binnen een organisatie worden uitgewisseld.

Meer informatie

Wordt gebruikt in

MijnOverheid

Gerelateerd

PDF A1, PDF A2, PDF (NEN-ISO)

Realiseert

Lijst Open Standaarden voor Pas Toe of Leg Uit

Toepassing in voorzieningen en bouwstenen

VoorzieningToelichtingOordeelRelevantieVolgens bronGepubliceerd op
Doc-DirektVoor bewerkbare documenten wordt alleen .doc-formaat gebruikt. Er zijn geen plannen ODF te gebruiken. voldoet nietvan toepassingMonitor Open Standaarden 201927 maart 2020
DWR (Digitale Werkomgeving Rijksdienst)De DWR Next client wordt geleverd met zowel Libreoffice  als Office 2016. Beide softwaresuites ondersteunen het lezen en schrijven van ODF-bestanden. voldoetvan toepassingMonitor Open Standaarden 201927 maart 2020
P-DirektVeel brieven die automatisch gegenereerd worden, worden in Word gemaakt en naar managers verstuurd, die deze dan zelf nog aanpassen.

P-Direkt gebruikt .doc(x), omdat dit voor de doelgroep het meest gangbaar is. 

De ontvanger van de brieven zou dit zelf moeten omzetten met de aanwezige KA software die ODF ondersteunt. In het proces dat brieven genereert is het niet mogelijk ODF bestanden te genereren. 
voldoet nietvan toepassingMonitor Open Standaarden 201927 maart 2020
Rijksoverheid.nlHet CMS van het Platform Rijksoverheid Online accepteert slechts ODF (open standaard) formaten. Er zijn wel 'legacy'-bestanden in alleen .doc of .xls formaat.voldoetvan toepassingMonitor Open Standaarden 202011 februari 2021
RijksportaalODF wordt ondersteund: ODF-bestanden kunnen geüpload en gedownload worden en de inhoud van ODF-bestanden kan door de zoekmachine worden geïndexeerd. Naast ODF worden op het Rijksportaal ook andere documentformaten gebruikt; het gebruik van ODF wordt niet afgedwongen.voldoetvan toepassingMonitor Open Standaarden 201927 maart 2020

Toelichting: Bouwstenen en gebruikte standaarden

  1. Afgeleid van Status bij Forum Standaardisatie: (Verplicht (pas toe leg uit))