Werkruimte:Basisconcept van Dienstverlening voor architecten

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


NB: Deze pagina is geen onderdeel van de reguliere NORA, maar een testruimte. Het is dus niet zeker of de inhoud zoals u die ziet juist, actueel en betrouwbaar is.

Het is de bedoeling dat het Basisconcept van Dienstverlening hier uitgelegd wordt voor de doelgroep architecten (en aanpalende beroepen die een rol spelen bij het ontwerp van diensten zoals strategisch adviseurs en ontwerpers) - niet omdat het een andere versie is dan die voor andere doelgroepen, maar omdat zij een eigen perspectief hebben waar je bij aan wilt sluiten als het gaat om volgorde van argumenten, taalgebruik, detailniveau en voorbeelden. Dit stuk zou leesbaar moeten zijn voor iedereen die dat wil, zonder voorkennis van overheidsorganisaties, dienstverlening, informatievoorziening of jargon.

Dit stuk heeft een lager detailniveau: als de uitgangspunten en processen er liggen, welke generieke functies komen daar dan uit voort en hoe kun je die voor de dienst die je (her-)ontwerp het beste invullen? Juist in die invulling is het belangrijk dat de professional de uitgangspunten in het achterhoofd houdt.

Hoofdprocessen[bewerken]

ProcesStelling
AfsprekenWij de burgers maken heldere afspraken met de overheid welke diensten geleverd moeten worden en aan wie.
VerbeterenDe overheid stuurt op het voortdurend verbeteren van de dienstverlening.
HerstellenAls er onverhoopt iets fout gaat, herstelt de overheid dat.
UitvoerenDe overheid levert de afgesproken diensten naar haar beste kunnen.
WijzigenBurgers kunnen altijd voorstellen doen om de bestaande diensten uit te breiden of te veranderen.


De de vijf hoofdprocessen van Dienstverlening kun je, met de drie uitgangspunten van het Basisconcept van Dienstverlening in gedachten, uitwerken tot de volgende Generieke functies, of Capabilities:

Afspreken van Dienstverlening[bewerken]

1. Het Bieden van een democratisch verkiezingsproces voor de volksvertegenwoordigers.
2. Burgers de mogelijkheid geven om anderen te machtigen om zich namens hen te vertegenwoordigen, zie Machtigen en vertegenwoordigen.
3. De volksvertegenwoordigers moeten de dienstverlening kunnen (bij)sturen a.d.h.v. de voornemens of outcome van het (politieke) beleid, zie Visie op dienstverlening, beleidsvorming en -evaluatie.
4. De overheid (het ambtelijke apparaat) biedt een dienstenaanbod dat past bij de behoeften van de burgers, zie Bieden van een overzicht van de diensten van de overheid.

Uitvoeren van Dienstverlening[bewerken]

5. Diensten leveren volgens de afspraken.

Herstellen van fouten in Dienstverlening[bewerken]

6. Eventueel gemaakte fouten in een dienst worden tijdig hersteld, zie Bieden van correctiemogelijkheden.

Wijzigen en aanvullen van Dienstenaanbod[bewerken]

7. Indien nodig wordt het ontwerp van een dienst aangepast en daarmee het aanbod verbeterd, zie (Her)ontwerpen van een dienst.

Dienstverlening blijven verbeteren[bewerken]

8. Tot op het hoogste niveau wordt (bij)gestuurd op de kwaliteit en continue verbetering van de dienstverlening, zie Sturen op (verbetering van) de kwaliteit van dienstverlening.