Overzicht en uitleg gebruikte tools NORA Gebruikersweek

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (overleg | bijdragen) op 18 mei 2021 om 16:05 (Tekst vervangen - "800px|none|alt=logo NORA Gebruikersweek|link=NORA Gebruikersweek 25 mei tot 4 juni 2021" door "{{Gebruikersweek 2021 header}}")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo NORA Gebruikersweek
Over de gebruikersweek | Inschrijven?

De NORA Gebruikersweek 25 mei tot 4 juni 2021 is digitaal en interactief en maakt daartoe gebruik van een aantal tools. Voor elke sessie staat aangegeven welke tools gebruikt worden, de bijbehorende links en/of inloggegevens worden een week van tevoren verstuurd naar alle deelnemers die zich inschrijven via pleio.nl.

Online meetingtools: MS Teams of Webex

De meeste sessies gaan via MS Teams. Om deel te nemen heb je zelf geen account voor MS Teams nodig en je kunt deelnemen via diverse devices zoals laptop, telefoon en tablet. Heb je in het verleden moeite gehad om Teams-meetings in te kunnen? Test het dan even zodra je de links ontvangt in het definitieve programma.

Enkele sessies maken geen gebruik van MS Teams, maar van Webex omdat de organisatoren daar beter bekend mee zijn. Ook voor Webex geldt dat je geen account nodig hebt om deel te nemen en dit vanaf verschillende devices mogelijk is. Ook hier is testen handig als je er nog niet eerder gebruik van hebt gemaakt of je in het verleden problemen had.

Kom je er na het testen echt niet uit? Neem dan nog vóór de sessie start contact op via nora@ictu.nl

Mentimeter

Mentimeter is een tool om deelnemers van (digitale of fysieke) bijeenkomst de gelegenheid te geven om ter plekke een aantal vragen te beantwoorden: een enquête, een quiz, een keuze, stellingen om op te reageren et cetera.

Om als deelnemer gebruik te maken van Mentimeter heb je geen account nodig. Het handigste is om deel te nemen op je telefoon: ga in een webbrowser naar mentimeter.com en vul de code in die in de bijeenkomst getoond wordt (of in het programma staat).

Lukt het ter plekke niet om deel te nemen via Mentimeter? Dat is jammer, maar over het algemeen geen beletsel om deel te nemen aan de sessie.

Online whiteboard: Miro

Miro is een digitale variant op een whiteboard, waar je interactieve werkvormen mee kunt faciliteren. Zo kun je er bijvoorbeeld memo-velletjes plakken en rangschikken. Miro kun je als deelnemer zonder account gebruiken in moderne webbrowsers (chrome werkt in ieder geval). Op een telefoon of tablet is het nodig de Miro-app te installeren, voor Windows pc's is ook een Windows app beschikbaar.

Miro gebruik je altijd naast een online meetingtool (in dit geval MS Teams). Daarom is het handig (maar niet noodzakelijk) als je twee schermen gebruikt, of een van beide op een ander device start. Zo hoef je niet heen en weer te schakelen tussen de gezichten van de deelnemers en het whiteboard.

Op kleine devices is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken op een Miro-bord. Kies dus bij voorkeur voor je grootste scherm om Miro op te tonen. Voor veel mensen gaat navigeren en in- en uitzoomen in Miro ook prettiger met muis en toetsenbord, maar het is ook mogelijk dit op een touchscreen te doen.

Nog nooit Miro gebruikt, of met gemengd resultaat? Probeer ons Oefenbord vóór de Gebruikersweek start. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan op dinsdag 26 mei in op de Oefensessie Miro gebruiken.

Lukt het echt niet om Miro te gebruiken? Geen nood, in de meeste sessies kun je gewoon mee doen en je commentaar in de chat plaatsen.

Welke sessies gebruiken welke tools?

sessietools
Oefensessie Miro gebruikenMS teams + Miro
Start NORA Gebruikersweek mei 2021MS teams, met ondersteuning via Mentimeter
Het Nederlandse DienstverleningsconceptMS teams + Miro
Verhalen vertellen bij het kampvuur (startsessie)MS teams + Miro
Presentatie ReadID in Expertgroep IAMMS teams
Meetup Architecten met de voeten in de kleiMS teams + optioneel Miro
Bring Your Own PSA (sessie 1)MS teams
Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur GDI (introductie en overzicht)Web-ex
Deep-Dive in de Gemeenschappelijke Overheidsarchitectuur (GO)Web-ex
Stand van zaken vernieuwing NORA architectuurprincipesMS teams
Presentatie nieuwe versie Raamwerk GegevenskwaliteitMS teams
Bring Your Own PSA (sessie 2)MS teams
Het zelf-likkende ijsje en andere metaforen die je niet meer uit je hoofd krijgtMS teams
Meetup Leerlingen en gezellenMS teams + Miro
Erven bij leven - de NORA Familie deelt haar mooiste meubilairMS teams + Miro
Meetup van de werkvloer tot de boardroom - hoe laat je je architectuur landen?MS teams + optioneel Miro
Verhalen vertellen bij het kampvuur (slotsessie)MS teams
Finale NORA Gebruikersweek mei 2021MS teams + Mentimeter