Overleg:Sandbox:Redactie Dienstverlening

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan van Bon (overleg) 30 jan 2024 09:24 (CET)Doel: een concretere beschrijving van het BcDV door meer aandacht voor de architectuur: de definities, de bouwblokken, en de regels/principes. De pagina's waarin context, interpretatie, en toepassingen worden beschreven afsplitsen als verdiepingspagina's.

Akties:

  • Over de definitie van het Basisconcept voor Dienstverlening staat:
    • In die context definiëren we het Basisconcept voor Dienstverlening als de systematische benadering voor de werkwijzen van uitvoeringsorganisaties in de overheid en voor de uniforme specificatie van een dienst.

Ik denk dat de verwijzing naar uitvoeringsorganisaties te smal is. Ik weet niet wat de definitie voor een uitvoeringsorganisatie is, maar meestal wordt de opdrachtgever (vaak een Ministerie) hier niet bij inbegrepen. Ook gemeenten (die wel vaak diensten aan burgers leveren) vallen hier volgens mij niet onder. Ik zou meer denken aan iets als de systematische benadering voor de werkwijzen van de overheid bij het verlenen van diensten. GerbenWulff2 (overleg)

  • Gerben, het is van groot belang dat we aansluiten bij gangbaar taalgebruik van de overheid. De NORA levert de volgende informatie over uitvoeringsorganisatie. Dat woordgebruik lijkt in overeenstemming met het gebruik van 'uitvoeringsorganisatie' in de concepttekst. Heb jij een bron waaruit we een betere term kunnen afleiden? Jan van Bon (overleg) 12 feb 2024 14:22 (CET)
  • Tja, de zoekresultaten laten volgens mij vooral zien dat de definitie voor uitvoeringsorganisatie zoals die in de NORA wordt gebruikt afwijkt van de gangbare definitie zoals die normaal gesproken (buiten de NORA) in de praktijk wordt gebruikt. Dat lijkt me niet wenselijk. We moeten wel aansluiten bij wat er al is, maar dan zou ik eerder aansluiten bij wat er al beschreven is over het Dienstverleningsconcept: "Wat is het Dienstverleningsconcept? Overheidsdienstverlening is alle dienstverlening waarin sprake is van interactie en/of transactie tussen burgers, bedrijven of instellingen en (een) overheidsorganisatie(s). In die context definiëren we het dienstverleningsconcept als de gedachte, de structuur die achter de dienstverlening van de overheid schuil gaat.". Het Basisconcept voor Dienstverlening beschrijft dan de basis/kern van het Dienstverlenginsconcept. (Merk op dat bij de beschrijving voor het Dienstverleningsconcept er is gekozen voor 'overheidsorganisaties' en niet 'uitvoeringsorganisaties' als dienstverlener.) GerbenWulff2 (overleg) 12 feb 2024 15:07 (CET)
  • Het lijkt inderdaad beter 'het stukje 'uitvoerings' te verwijderen en alleen te spreken over overheidsorganisaties. De Werkgroep Redactie redigeert en vervangt de huidige teksten door teksten die meer op de architectuur van het basisconcept ingaan: dat was relatief onderbelicht gebleven. Dank voor het alvast kritisch meelezen van de concepten. Jan van Bon (overleg) 12 feb 2024 15:21 (CET)

Opmerkingen op voorstel redactie[bewerken]

--M.M.Vos (overleg) 29 feb 2024 15:07 (CET) Ik heb een paar redactionele bezwaren tegen de wijzigingen zoals die er nu staan voor dit voorblad:

  • De teksten op een themavoorblad moeten snel en prettig leesbaar en begrijpelijk zijn voor iedereen die via google de website in komt en/of doorklikt vanuit een inhoudspagina naar het overzicht van een thema. Zie Doel en uitleg themapagina en Schrijfwijzer themapagina. De teksten zoals die er in dit voorbeeld staan zijn vooral goed leesbaar voor wie het Nederlandse overheids- en architectuurjargon gewend is. Wie dat niet is zal al bij de eerste twee alinea's afhaken.
  • De oorspronkelijke teksten waren eigenlijk al te lang voor een themavoorblad: de links en informatie in de blokken er onder worden niet gevonden als je niet ziet dat er nog iets deels buiten beeld valt en je gaat scrollen. Deze teksten, met een extra afbeelding ingevoegd in de tekst, zijn echt veel te lang voor een themavoorblad.
  • Veelvuldig gebruik van cursieve en vetgedrukte woorden en zelfs hele zinnen maakt een webpagina moeilijker leesbaar, voor mensen mèt oogproblemen en zonder. Het maakt het ook moeilijker om pagina's te scannen op informatie: wat is er nu belangrijker de kop, de cursief of de vetgedrukte tekst?

Daarnaast heb ik ook nog twee meer inhoudelijke opmerkingen:

  1. In eerdere versies is het Basisconcept steeds bewust opgehangen aan de burger, niet aan de structuur van de overheid. Zeker met de rapporten over de Toeslagenaffaire en het recente rapport van de parlementaire enquête rond Fraude in ons achterhoofd wil ik dat blijven doen: juist als je uitlegt wat het is, juist als je vertelt waarom het belangrijk is moet je niet beginnen met het managen van dienstverlening, maar met stellen dat dienstverlening vanuit de overheid de burger moet dienen. Ik weet dat de managementarchitectuur vanuit het Basisconcept die burger zal dienen, maar dat weet de lezer die nog aan het begin van zijn reis staat nog niet.
  2. In vorige versies is bewust niet alleen gekeken naar de managementarchitectuur van de organisaties die een stukje van een dienst leveren, maar ook de Generieke Functies die naar de overheid als geheel kijken: wat is er nodig om een integrale dienstverlening mogelijk te maken. Niet alleen voor het managen en besturen van diensten, maar ook voor de totstandkoming er van, op de ministeries, in de volksvertegenwoordiging en in het publieke debat, kun je vanuit het Basisconcept het een en ander bijdragen. Dat aspect sneeuwt nu in het voorblad onder, juist terwijl er gepraat wordt over vernieuwing in de bestuurscultuur en over het beter borgen van waarden en rechten in besluitvorming.

-- Jan van Bon (overleg) 4 mrt 2024 15:17 (CET) De Werkgroep Redactie is van mening dat de teksten op het thema-voorblad juist geschikt zijn voor de beoogde lezer. Het onderwerp 'Basisconcept van Dienstverlening' is een management-vraagstuk, en daar past management-taal bij. Het is in de ogen van de werkgroep erg onwaarschijnlijk dat de beoogde lezer afhaakt bij de eerste twee alinea's.

De Werkgroep Redactie is van mening dat de figuur 'Dienstverlening van de overheid aan burgers' op het thema-voorblad juist essentieel is om de communicatie over het 'Basisconcept van Dienstverlening' te ondersteunen.
Bij de opzet van het thema-voorblad is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de richtlijnen. Als scrollen onacceptabel is voor een thema-voorblad, dan dient de structuur van de hele NORA-thema-omgeving op de schop te gaan: bij controle van de eerste vier thema's onder de menu-kop Thema's blijkt scrollen noodzakelijk te zijn om de blauwe verdiepingsblokken in beeld te krijgen.
De Werkgroep Redactie is van mening dat 'vet' en 'cursief' een leesbaarheidsbevorderende voorziening van de Nederlandse taal bieden. Vet wordt toegepast voor begrippen die tot de kernbegrippen behoren, en cursief wordt toegepast om woorden te benadrukken. De Werkgroep voert nog een controle uit op het consistent hanteren van vetgedrukte begrippen, in samenhang met de korte lijst van kernbegrippen van het Basisconcept van Dienstverlening. Die lijst van kernbegrippen wordt bepaald o.b.v. de huidige definitielijst in Begrippen Basisconcept Dienstverlening. De kernbegrippen worden eveneens afgestemd op de ontwikkelingen in de Expertgroep NORA Begrippenkader. Kopjes dienen slechts om het antwoord in te leiden op de lezersvraag die in een alinea aan de orde komt. In de toegankelijkheidseisen die de overheid stelt aan websites wordt verwezen naar EN 301 549 en naar WCAG 2.1. In geen van beide standaarden wordt gesteld dat vet of cursief een belemmering van de leesbaarheid vormt. In WCAG wordt 'vet' gebruikt als een voorbeeld voor het vormgeven van bijzondere tekst.
Het Basisconcept heeft betrekking op drie elementen: [1] het systeem van de dienstverlening (een afnemer-leverancier interactiemodel), [2] het systeem van de dienst (een ondersteunde voorziening), en [3] het systeem van de dienstverlener (het managementsysteem van de overheidsorganisatie). De diensten zelf vallen daarbuiten. De informatiekenmerken van die diensten worden uitgewerkt op laag 3-4-5 van het NORA Vijflaagsmodel. In het Basisconcept wordt dus een onderscheid gemaakt naar de architectuur c.q. structuur van de dienstverlener en dienst, en niet naar de toepassingen daarvan: dat zou een lijst van overheidsorganisaties en overheidsdiensten opleveren, die niet onder het begrip 'basisconcept' vallen maar onder de toepassing van een basisconcept in de praktijk. Voor zo'n uitwerking zou het begrip 'basisconcept' niet meer van toepassing zijn. De overheid voorziet overigens al in een overzicht van organisaties en diensten.
Het Basisconcept van Dienstverlening heeft dus niet alleen betrekking op de burger, maar op de dienstverlening waarin de burger een positie heeft conform de figuur van het thema-voorblad. Daarbij is het Basisconcept uitgewerkt in lijn met het principe "De burger staat centraal bij de beschouwing van dienstverlening". Op die manier wordt invulling gegeven aan het 'klantgerichte' niveau van dienstverlening zoals beschreven in het Waarde-Volwassenheidsmodel van Dienstverleners. Het Basisconcept gaat daarmee niet over de schandalen, fraude, of andere aanleidingen, maar over de architectuur die de overheid kan hanteren voor het zodanig inrichten van dienstverlening dat dergelijke resultaten structureel kunnen worden voorkomen. ook 'vernieuwing in de bestuurscultuur en het beter borgen van waarden en rechten in besluitvorming' zijn vraagstukken die juist bij de toepassing van een architectuur een rol spelen, en zijn dus aanvullend aan een basisconcept.
Generieke Functies zijn resultaten van een architectuur. Het Basisconcept gaat over die architectuur, en die kan vervolgens dus prima gerelateerd worden aan die Generieke functies. Een toepassing valt per definitie buiten de architectuur die vóór die toepassing ingezet wordt.
De Werkgroep Redactie heeft de opdracht uitgewerkt om de bestaande tekst van het Basisconcept van Dienstverlening te herzien en integraal te vervangen door een nieuwe tekst die compacter en gestructureerder antwoord geeft op de vragen van de Schrijfwijzer themapagina. Het heeft dus geen zin om regel voor regel mutaties te beoordelen, zoals dat in een productieomgeving zou gebeuren. De leden van de Expertgroep hebben de integrale nieuwe tekst ter beoordeling voorgelegd gekregen. In de bijeenkomst van 1 maart is die review-periode nog met een week verlengd tot 8 maart.