Netwerklaag

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina is een View over het onderwerp Netwerklaag. Views zijn pagina's waarop bestaande wiki-content verzameld worden die raken aan een specifiek onderwerp. Mist u een pagina in dit overzicht, voegt u deze dan niet handmatig toe maar neem contact op met NORA Beheer via nora@ictu.nl.
Tekst Netwerklaag in parallellogram

Laag 5: Netwerklaag (onderdeel van het Vijflaagsmodel)

Binnen deze laag vallen de netwerken, middle ware, knooppunten en infrastructuur die nodig is om systemen te hosten en gegevens tussen die systemen uit te wisselen. We willen architecten ondersteunen met het vinden van antwoorden op vragen als: Kan de informatieuitwisseling via het openbare internet? Of moet het via (semi-)besloten netwerken of zelfs via een netwerk dat in eigen beheer is? En welke standaarden zijn dan van toepassing?

Netwerkconnectiviteit bij de overheden[bewerken]

Veel producten en diensten komen in ketens tot stand met behulp van netwerkconnectiviteit. Diverse overheidsorganisaties in zo’n keten dragen bij aan het eindproduct door een deel hiervan voor hun rekening te nemen. In de keten is een eenduidige architectuur van belang voor de samenhang. Via gekoppelde besloten netwerken kunnen overheidsorganisaties onderling gegevens uitwisselen. De onderstaande figuur illustreert de positionering van de besloten netwerken Diginetwerk en Rijksoverheidsnetwerk (RON) binnen het NORA vijflaagsmodel:

Op Laag 3: Informatielaag staat uitwisseling van informatie tussen organisatie A en B. Op Laag 4: Applicatielaag vindt het verkeer tussen applicaties plaats, waarbij de security policy van organisatie A en B elk over de eigen mensen, applicaties en informatie geldt. Op Laag 5: Netwerklaag vindt het daadwerkelijk transport van informatie plaats, via het afsprakenstelsel Diginetwerk en / of het RON.

Alle pagina's uit de wiki in de Netwerklaag[bewerken]

De onderstaande lijst zijn alle pagina's uit de wiki die handmatig gemarkeerd zijn als deel van de Netwerklaag. Help ons deze lijst te verbeteren door ons te wijzen op pagina's die eigenlijk in dit view thuishoren.