NORA Familie

Uit NORA Online
Versie door Jdirks2 (Overleg | bijdragen) op 19 jul 2019 om 12:11 (Heeft "NORA Familie" beveiligd: Preventieve beveiliging veelbezochte pagina (‎[edit=sysop] (vervalt niet) ‎[move=sysop] (vervalt niet)))

Ga naar: navigatie, zoeken

logo NORA Familie, alle namen van de NORA familieleden gerangschikt om de tekst NORA Familie

NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur dochters en NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur familie

Traditioneel staat de term 'NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur dochters' voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde context. De NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur EIRA.

De term 'dochter' betekent niet altijd dat de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur er eerst was en de dochters op basis van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur ontstaan. De term is ook niet hiërarchisch: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en dochters, maar ook tussen dochters onderling.

Een familie is het niet altijd eens, maar deelt wel dezelfde kernwaarden. Familie houdt elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de buitenwereld en hun eigen leven. Familie neemt handige oplossingen van elkaar over, leent meubilair uit en staat elkaar bij met raad en daad. De NORA-familie is een moderne familie: Samengesteld, democratisch en met een breed spectrum aan afkomsten en voorkeuren. Een NORA-dochter is kortom elke architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. die deel uit wil maken van de NORA-familie. Als moeder wil de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur een plek bieden waar dochters elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en resources delen. Ze brieft nieuwtjes door, belt op als ze zich zorgen maakt en bemiddelt in conflicten.

Meerwaarde samenspel dochters en NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur

Zoals veel moeders leert NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur minstens evenveel van haar kinderen als andersom. De concrete toepassingservaring die de dochters opdoen helpt de abstracte principes van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur verder aan te scherpen. Onderwerpen waar de ene dochter tegenop loopt raken vaak ook andere delen van de publieke sector en door kennis uit te wisselen leren we sneller. Niet alle principes, standaarden, bouwstenen en begrippen van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zijn voor elke dochter relevant. Maar daar waar dat wel zo is zou er weinig ruimte moeten zitten tussen de definitie van verschillende dochters. Dat voorkomt communicatieproblemen en maakt dat we niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarom maken we gebruik van de processen Overerving en Harmonisatie.


NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en dochters
Dochters en werkingsgebieden
Formele Visie op dochters
NORA als dochter van EIRA

Direct naar dochter:

Puzzelstuk.png
Kiezen & Toepassen

Kiezen en toepassen van de juiste dochter

Welke dochter is voor mij van toepassing?
Types architecturen in NORA-familie

Hier willen we ervaringen gaan delen over het vinden, kiezen en toepassen van dochterarchitecturen.

→ (help ons mee: mail over uw ervaring)

Ervaringen met het opzetten van een dochter

Artikel Succesfactoren referentiearchitectuur
Gereedschap.png
Voor en door dochters
Nieuwe dochter aanmelden
Meer informatie over overerven en harmonisatie
Verslag workshop over overerven 5 december 2016
NORA Gebruikersraad
Publieksversie resultaten enquete NORA Familie februari 2016 (PDF, 1,1 MB)

Contactpersoon is Marieke Vos (NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer),

nora@ictu.nl
Contact.png