Raamwerk gegevenskwaliteit/Visualisatie toepassingsniveau's

Uit NORA Online
< Raamwerk gegevenskwaliteit
Versie door Wstolk (overleg | bijdragen) op 24 jun 2021 om 12:25 (link toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


Logo van het subthema gegevensmanagement,de tekst Gegevensmanagement met een serie nulletjes en eentjes die op verschillende manieren zijn gegroepeerd en gearceerd. Plus in de onderhoek het logo van Data op het web, een spinneweb met nulletjes en eentjes er in en de tekst Data op het web.

Onderdeel van Gegevensmanagement.
Status: 1.0 - eerste publieke versie
Auteurs: Danny Greefhorst (ArchiXL), Kasper Kisjes (Rijkswaterstaat), Jaap van den Berg en Gerald Groot Roessink (DUO) en Wim Stolk (Voorzitter Expertgroep Gegevensmanagement/Berenschot) met hulp van Rien Schep (Berenschot)

Feedback pagina: w.stolk@berenschot.nl

Op deze eerste afbeelding is te zien hoe de attributen op verschillende toepassingsniveaus kunnen worden ingezet. De toepassingsniveaus luiden (van meta naar micro niveau): dataset (in deze afbeelding 'Alle geregistreerde auto's), gegevensobject (in deze afbeelding 'Auto met kenteken XYZ'), waarde (in deze afbeelding 'XYZ'). Het verschilt per attribuut op welk niveau dit kan worden toegepast. Zoals: voorbeeld 1: De dimensie compleetheid, met het onderliggende attribuut dataset compleetheid kan natuurlijk alleen op het toepassingsniveau dataset worden ingezet. of voorbeeld 2: De dimensie Actualiteit met het onderliggende attribuut versheid kan op juist weer op het toepassingsniveau "dataset", "gegevensobject" én op het niveau "waarde" worden ingezet.Op deze tweede afbeelding is te zien hoe alle dimensies met bijbehorende attributen op de verschillende toepassingsniveaus kunnen worden ingezet. Sommige attributen overlappen verschillende niveaus en sommige attributen slaan slechts terug op één niveau. Voor een compleet overzicht in tabelvorm zie :

(in raamwerk en tabel)