Grondslagenlaag
Laag 1: Grondslagenlaag (onderdeel van het Vijflaagsmodel)
Deze laag bevat algemene architectuurcomponenten die relevant zijn voor het maken van een architectuur waarin de aspecten van grondslagen (zoals wet- en regelgeving en beleid) in balans worden gebracht met de afgesproken overheidsdiensten.
Toelichting op de Laag 1: Grondslagenlaag[bewerken]
De Grondslagenlaag beschrijft met welke methoden en standaarden een architect invulling kan geven aan de wet- en regelgeving die relevant is voor het vraagstuk waarvoor een oplossing wordt gezocht. Het gaat hierbij om de volgende onderdelen en hun samenhang:
- De Nederlandse Wet- en Regelgeving
- De relatie met Europese en andere Internationale Wet- en Regelgeving
- Beleidskaders
- Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen van dienstverlening
De kern van de Grondslagen view zijn de afspraken die zijn gemaakt in onze samenleving over de beoogde maatschappelijke effecten en de kwaliteit van de overheidsdienstverlening en de algemene kaders waarbinnen de overheid die afspraken moet nakomen.
Nederlandse Wet- en Regelgeving[bewerken]
Er is een publiek toegankelijk en uitputtend overzicht van de Nederlandse wet- en regelgeving (W&R): wetten.overheid.nl. Het is echter niet eenvoudig om snel inzicht te krijgen in welke W&R relevant is voor een bepaald maatschappelijk vraagstuk. Onze W&R is namelijk niet opgezet op basis van een holistische, vooraf bedachte en logische benadering. Door de omvang, complexiteit en verwevenheid, is geen mens in staat een goed overzicht te hebben van de afspraken (lees: rechten en plichten) die zijn vastgelegd over de overheidsdienstverlening aan burgers en bedrijven.
Om toch enig overzicht en inzicht te kunnen krijgen, wordt gezocht naar aanknopingspunten in de W&R die relevant zijn voor algemene vraagstukken of specifieke aspecten daarvan. Zo is er W&R voor de algemene kaders waarbinnen de dienstverlening plaatsvindt en met de rechten en plichten van inwoners: de grondwet, privacy-wetgeving enz. In de Awb staat nog in het bijzonder het voortbrengingsproces van de dienstverlening (aanvraag t/m besluit). Dit kan gezien worden als norm bij het vormgeven van de processen van overheidsorganisaties.
In de NORA besteden we aandacht aan deze algemene W&R door zoveel mogelijk voor de dienstverlening relevante aspecten van die algemene W&R te duiden. Zie daartoe de W&R bij Beleidskaders of zoek op individuele W&R.
Daarnaast is er ook W&R gericht op specifieke overheidsdiensten, de taken van overheidsorganisaties daarbij en de producten en diensten (P&D) die ze in dat kader leveren. Denk bijvoorbeeld aan P&D gerelateerd aan wonen, onderwijs, werken en zorg. Deze domein- c.q. sector-specifieke W&R is alleen relevant voor de dienstverlening in het betreffende domein c.q. sector en wordt behandeld in de betreffende architecturen van de NORA Familie.
Hoe al deze W&R zich verhoudt tot de overheidsdienstverlening, wordt in de NORA beschouwd vanuit 3 invalshoeken:
- Vanuit een specifieke Dienst
- Vanuit het totale pallet van Dienstverlening van de overheid
- Vanuit de Organisatie die die dienst levert, al dan niet in samenwerking met andere (overheids)organisaties
Zie ook Samenhang Dienst - Dienstverlening - Organisatie
NB. Met behulp van ICT zijn al diverse geautomatiseerde wetgevingssystemen ontwikkeld die verbanden tussen W&R inzichtelijk kunnen maken die een mens zelf niet zou kunnen ontdekken. Mogelijk dat daarmee in de toekomst nog beter de van toepassing zijnde W&R voor een specifiek vraagstuk kan worden geïnventariseerd. Voorbeelden hiervan zullen worden gepubliceerd zodra die bekend zijn.
Europese en andere Internationale Wet- en Regelgeving[bewerken]
Voor de architectuur van de Nederlandse overheidsdienstverlening is alléén Nederlandse W&R van belang. Dat komt omdat alle Europese of andere Internationale W&R die doorwerking hebben in de Nederlandse samenleving, vertaald worden naar Nederlandse W&R. Doorgaans wordt daartoe een uitvoeringswet aangenomen, waarmee in veel gevallen bestaande Nederlandse wetten worden aangepast of vervangen.
Het is dus belangrijk dat deze vertalingen c.q. uitvoeringswetten bij de architecten van de betrokken overheidsorganisaties bekend zijn en dat zij gezamenlijke analyses maken om de impact voor de architectuur van de overheidsdienstverlening zo goed als mogelijk bepalen en doorvoeren.
Zie ook het overzicht van (analyses van) EU W&R
Beleidskaders[bewerken]
(Kabinets)Beleid kan enerzijds aangeven in welke richting we willen dat onze maatschappij zich zal ontwikkelen (hetgeen kan leiden tot nieuwe kaders die we afspreken in W&R). Anderzijds kan beleid ook een nadere invulling zijn van de reeds afgesproken kaders in bestaande W&R.
De algemene Beleidskaders, die voor alle domeinen c.q. sectoren gelden, zijn zo volledig als mogelijk in de NORA opgenomen en geanalyseerd, om daaruit af te leiden aan welke Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen van dienstverlening zij invulling geven.
Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen van dienstverlening[bewerken]
De 5 Kernwaarden van Dienstverlening zijn fundamentele overtuigingen waar overheidsdienstverlening aan moet voldoen. En de 20 Kwaliteitsdoelen vullen die kernwaarden verder in en zijn kenmerken van goede overheidsdienstverlening.
Al deze kenmerken zijn gebaseerd op maatschappelijke waarden en de verwachtingen die we als burgers in een democratische rechtsstaat hebben. In diverse onderzoeken naar de door burgers en bedrijven ervaren kwaliteit van de overheidsdienstverlening komen deze kenmerken naar voren. Zie onder meer Kwaliteit van dienstverlening.
Voor de architectuur van de overheidsdienstverlening zijn deze Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen de basis. Met een waardengedreven ontwerp van overheidsdiensten kan immers goed worden bijgedragen aan de waardengedreven digitalisering die beleidsmatig is afgesproken. Van belang daarbij is, dat het realiseren van die digitale transitie via projecten en programma’s hand in hand gaat met dat waardengedreven architectuur-ontwerp.
Op Nationaal niveau kan op basis van de algemene afspraken een globaal ontwerp worden gemaakt voor de overheidsdienstverlening in het algemeen. Dat is wat in de NORA wordt beoogd met deze uitwerking van het NORA Vijflaagsmodel.
De ontwerpen voor de specifieke overheidsdiensten worden gemaakt door de betrokken overheidsorganisaties, gebaseerd op hun wettelijke taken en hun vermogen om aan die digitale transitie bij te dragen. Dat is wat -in samenhang met de Enterprise Architecturen van de betrokken (overheids)organisaties- in de vele domein- en ketenarchitecturen wordt gedaan.
Al deze architecturen tezamen noemen we de NORA Familie.
Met het oog op bovenstaande, zijn de Kernwaarden en Kwaliteitsdoelen opgesteld op basis van het jargon uit de Beleidskaders en zijn ze goed te gebruiken in een gesprek met bestuurders en beleidsmedewerkers over nieuwe of veranderende overheidsdiensten. Ze zijn zo geformuleerd dat je het gesprek kunt voeren over 'wat' je 'waarom' wilt bereiken, zonder direct in het 'hoe' van specifieke oplossingen en techniek te belanden.
Aanvullend zijn de NORA Architectuurprincipes en de bijbehorende implicaties, zodanig opgesteld dat je daarmee alle Kwaliteitsdoelen concreet kan realiseren voor een specifieke overheidsdienst.
Afstemming met andere lopende ontwikkelingen[bewerken]
Bij het uitwerken van deze Grondslagenlaag hebben we gemerkt dat nog verdere afstemming nodig is met enkele andere lopende ontwikkelingen. Daarbij beogen we het verbeteren van de toepassing van architectuurprincipes, van her-gebruik van reeds beschikbare informatie en van wederzijdse verwijzingen. Het gaat met name om:
- Het inzichtelijk maken van de (algemene) regels die nodig zijn om wet- en regelgeving te vertalen naar uitvoering. Zie hiertoe het Register Open Regels: https://regels.overheid.nl/.
- De zoektocht van veel overheidsorganisaties naar (het beheer van) de set van regels waarmee ze hun eigen taken kunnen uitvoeren en binnen de geldende wet- en regelgeving. Zie hiertoe het thema Business Rules Management: BRM.
Relaties met de andere 4 lagen[bewerken]
W&R is de grondslag voor de taken en bevoegdheden van overheidsorganisaties en de producten en diensten (P&D) die ze in dat kader leveren. Daarnaast zijn Beleidskaders de grondslag voor de (beleidsmatige) indeling van de domeinen en sectoren.
Met welke architectuur de organisatorische aspecten van de overheidsdienstverlening vorm kan worden gegeven is beschreven in de Organisatorische laag.
W&R is ook de grondslag voor veel begrippen die bij de overheidsdienstverlening van belang zijn.
Met welke architectuur de informatie van de overheidsdienstverlening vorm kan worden gegeven, is beschreven in de Informatielaag
Waar W&R voorheen volledig handmatig werd uitgevoerd, is inmiddels sprake van een "digitale transitie" naar zo volledig mogelijke geautomatiseerde uitvoering. Dat gebeurt met behulp van applicaties (software), waarbij zowel de verschillende opvolgende of parallel uit te voeren stappen (het proces) als de inhoudelijke berekeningen of conclusies (het algoritme) geautomatiseerd verlopen.
Met welke architectuur de applicaties van de overheidsdienstverlening vorm kan krijgen, is beschreven in de Applicatielaag.
Met welke architectuur de IT-infrastructuur van de overheidsdienstverlening vorm kan krijgen, wordt nog beschreven in de IT-Infrastructuurlaag.
Alle pagina's uit de wiki in de Grondslagenlaag[bewerken]
De onderstaande lijst zijn alle pagina's uit de wiki die handmatig gemarkeerd zijn als deel van de Grondslagenlaag. Help ons deze lijst te verbeteren door ons te wijzen op pagina's die eigenlijk in dit view thuishoren.
- Zorg voor open specificaties
- UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen)
- Tweede Kamer der Staten-Generaal
- Transparante dienstverlening
- Standaarden informatievoorziening strafrechtsketen
- Sluit aan op het voorkeurskanaal van de gebruiker
- ROSA (Referentie Onderwijs Sector Architectuur)
- RINIS
- Referentiearchitectuur Regie op Gegevens
- PKI bij een onvertrouwd netwerk
- Perspectief gebruiker
- Persoonlijke benadering
- PDCA-cyclus in besturing kwaliteit
- Onweerlegbaarheid (principe)
- NLX
- Neem oorspronkelijke grondslag mee bij hergebruik diensten
- Minimaliseer het gebruik van gegevens
- Maak zoveel mogelijk data beschikbaar als open data
- Maak de dienst toegankelijk voor anderstaligen
- Maak de dienst toegankelijk voor alle gebruikers
- Maak besluiten traceerbaar en controleerbaar
- Loonaangifteketen
- Lijst Open Standaarden voor Pas Toe of Leg Uit
- Lijst Open Standaarden - Aanbevolen
- Leg de doelbinding vast in de metadata van het gegevensobject
- Ken je afnemers en stem diensten hierop af
- KarWeI (Ketenarchitectuur Werk en Inkomen)
- IenW Enterprise Architectuur (IWEA)
- IBD (Informatiebeveiligingsdienst)
- Hanteer bewaartermijnen voor informatie
- Geef de afnemer inzage in rechten en voorwaarden en plichten
- Gebruik de standaard met het meest specifieke werkingsgebied
- GEBORA (GEBouwde Omgeving Referentie Architectuur)
- Er is een betrouwbare berichtendienst in het besloten netwerkverkeer
- EID
- eIDAS-verordening
- Doelbinding (AP)
- Directoraat-generaal Employment Social Affairs & Inclusion
- DERA (Digitale Erfgoed Referentie Architectuur)
- Controleerbaarheid
- Bied één contactpunt (Single point of contact)
- Authenticatie van gebruikers plaats op basis van cryptografische techniek
- Afnemer heeft inzage
- XBRL
- Wet open overheid (Woo)
- Wet op de Kamer van Koophandel
- Wet hergebruik van overheidsinformatie
- Wet elektronische handtekeningen
- Wet eenmalige gegevensuitvraag werk en inkomen
- Wet algemene bepalingen burgerservicenummer
- Wet Openbaarheid van Bestuur
- Wet Modernisering Elektronisch Berichtenverkeer (WMEBV)
- Wet Elektronisch Bestuurlijk Verkeer
- Wet Digitale Overheid
- Wet Computercriminaliteit III
- Wet Bescherming Persoonsgegevens
- Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht
- Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren
- Werk aan Uitvoering
- Webrichtlijnen
- Webrichtlijnen
- Visiebrief Digitale Overheid 2017
- Visie op Dienstverlening (2021)
- Visie Open Overheid
- Visie Betere Dienstverlening Overheid
- Verordening inzage documenten
- VNG Realisatie
- UAVG (Uitvoeringswet AVG)
- Toolbox voor Ethisch Verantwoorde Innovatie
- Toekomstbeeld Stelsel van Basisregistraties
- Tijdelijke besluit digitale toegankelijkheid overheid
- Stosag
- Single Digital Gateway (SDG) verordening
- Samenwerken op weg naar duurzaam toegankelijke overheidsinformatie
- SMeF v1.3
- SGO 3 De basisregistraties van de Nederlandse overheid Dienstbaar en transparant
- Richtlijn Metagegevens Overheidsinformatie
- Regie op Gegevens Digitale Overheid
- Regeling voorzieningen GDI
- Regeling indicatieve vaststelling reikwijdte Dienstenwet.
- Regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst
- Referentiekader Opbouw Digitaal Informatiebeheer (RODIN)
- Rapport Maak Waar
- RIHa (Referentie Informatiemodel Handhaving)
- Publicatie ‘Dienstverlening draait om mensen’
- Position paper over basisregistraties
- Position paper berichtenverkeer
- Overheidsbrede interactiestrategie
- Overheidsbrede implementatieagenda digitale dienstverlening 2017
- Overheidsbrede Dienstverlening 2020
- OpenAPI Specification
- Omgevingswet
- Nota Naar toegankelijkheid van overheidsinformatie
- Nota Basisregistraties
- NkBR (Normenkader Beveiliging Rijkskantoren)
- Nederlandse Digitaliseringsstrategie
- Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en e-Overheid (NUP)
- NLRS
- NLCS
- NL Digitaal - Data Agenda Overheid Update 2020
- NL Digibeter Toolbox voor Ethisch Verantwoorde Innovatie
- NL DIGIbeter
- NIS2 Directive
- NEN-ISO/IEC 27002
- NEN-ISO 30300
- NEN 2082
- Monitor Open Standaardenbeleid 2016
- Monitor Open Standaardenbeleid 2015
- Monitor Open Standaardenbeleid 2014
- Monitor Begrijpelijke Overheidsteksten
- Modernisering Archiefwet
- Kamerbrief kaderstelling Architectuur standaardisatie en interoperabiliteit
- Kamerbrief Hoofdlijnen beleid voor digitalisering
- Interoperable Europe Act
- Interactiestrategie
- Instellingsbesluit elektronische toegangsdiensten
- Informatie- en communicatietechnologie (ICT); brief regering oktober 2018 - verhogen informatieveiligheid bij de overheid
- Informatie op Orde. Vindbare en toegankelijke overheidsinformatie
- Idensys
- ISO/IEC 15408
- INSPIRE
- IMgeo (Informatiemodel Geografie)
- ICT-agenda 2008-2011. De gebruiker centraal in de digitale dienstenmaatschappij.
- IBI (Interprovinciale Baseline Informatiebeveiliging)
- I-strategie Rijk 2021-2025
- I-NUP Programmaplan Stelsel van Basisregistraties
- Horizontale verantwoording Archiefwet 1995 via Kritische Prestatie Indicatoren
- Governance voor beheer en doorontwikkeling van NORA
- Geo-Standaarden
- Generiek waarderingsmodel Rijksoverheid: concordans Basis Selectiedocumenten, 2011
- GA Basisprincipes
- European Interoperability Framework (EIF)
- EU-richtlijn toegankelijkheid overheidswebsites
- EU-richtlijn e-factureren
- Doelarchitectuur Digitale Duurzaamheid
- Digitoegankelijk (EN 301 549 met WCAG 2.1)
- Digitale Basisinfrastructuur
- Digitale Agenda.nl
- Digital Services Act
- Digital Markets Act
- Digikoppeling
- Dienstenwet
- Dienstenbesluit centraal loket
- Definities Geostandaarden
- Data Governance act
- Data Agenda Overheid
- Data Act
- DIO notitie I-overleg november 2018 - eenmalig inloggen
- Cybersecuritywet
- Cyber Resilience Act
- Code goed openbaar bestuur
- Coalitieakkoord 2021-2025: Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst
- BurgerServiceCode
- Brede maatschappelijke heroverweging Rijksfinancien
- Brede maatschappelijke heroverweging (BMH)
- Betere en goedkopere dienstverlening op basis van het gebruikersperspectief (BZK)
- Betere dienstverlening minder administratieve lasten met de elektronische overheid
- Besluit voorschrift informatiebeveiliging rijksdienst bijzondere informatie 2013 (VIRBI)
- Besluit voorschrift informatiebeveiliging rijksdienst 2007 (VIR)
- Besluit verwerking persoonsgegevens GDI
- Besluit vaststelling selectielijst archiefbescheiden provinciale organen vanaf 2014
- Besluit vaststelling selectielijst archiefbescheiden gemeentelijke en intergemeentelijke organen vanaf 2012
- Besluit informatievoorziening in de rijksdienst 1990 (IVR)
- Besluit archiefoverdrachten rijksadministratie (BARA)
- Besluit Sturing Digitale Overheid 2022
- Besluit Digipoort voor e-factureren
- Beleidsbrief Regie op Gegevens (dd. 11-07-2019): nadere uitwerking
- Bekendmakingswet
- Beheersregels
- Baseline Informatiehuishouding Rijk 2009
- Baseline Informatiehuishouding Gemeenten 2012
- BW3 Vermogensrecht
- BVR (Beveiligingsvoorschrift Rijksdienst 2013)
- BIWA (Baseline Informatiebeveiliging Waterschappen)
- BIR (Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst)
- BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid)
- BIG (Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten)
- Artificial Intelligence Act
- Archiefwet
- Archiefvisie 2011
- Archiefregeling
- Archiefbesluit
- Algemene Wet Bestuursrecht
- Advies Van wie is deze hond?
- Actieprogramma Elektronische Overheid
- Actieplan Open Overheid
- Actieplan Nederland Open in Verbinding
- Aanwijzingen voor de regelgeving
- AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)